2016. szeptember 13., 13:49

Szentendrei Kreátor elnevezéssel indul alkotóműhely szentendrei helyszíneken felnőttek részére. A résztvevők a műhelyfoglalkozásokon betekintést nyerhetnek egy művészváros mindennapjaiba, megismerhetik a legrangosabb szentendrei műhelyeket és alkotókat, akiknek vezetésével különleges technikákat sajátíthatnak el, a foglalkozások végeztével pedig a saját készítésű alkotásokat haza is vihetik. Dudás-Urbán Krisztinával, az ötletgazdával beszélgettünk.

dudas-urban-krisztina

Az alkotás sokak szemében inkább a magánnyal, legalább is az egyedülléttel társul. Miért gondolták, hogy jó ötlet egy felnőtt alkotóműhely létrehozása?
Az emberi élet egyik értelme, hogy kapcsolatban legyünk, és ez megteremti számunkra a fejlődés, növekedés lehetőségét, kikapcsolódást nyújt. A legnagyobb örömeinket is kapcsolati rendszereken keresztül tudjuk megélni. Ahogy régen az öregek és a fiatalok a téli időszakban összegyűltek a fonóban és közösen tevékenykedtek, beszélgettek egymással. Ezt a régi szokást „újragombolva” szeretnénk mi is hónapról hónapra valamilyen együtt végzett alkotómunkán keresztül a közösségi élet egyik fontos színhelyévé válni. Reméljük, hogy a tevékenykedés, a beszélgetés élménye mellett, a házigazdák által kínált finomságok is segítik majd a családias hangulat kialakulását.

Hogy működik ez majd a gyakorlatban?
A műhelyfoglalkozások mindig az adott szakmai vezető (művész, alkotó) vezetésével zajlanak, amelyekre a Szentendre Barátai Egyesület honlapján (http://szentendrebaratai.hu/) található regisztrációs felületen keresztül lehet jelentkezni. Szeretném hangsúlyozni a regisztráció fontosságát, mivel a műhelyek befogadóképessége korlátozott, amit a szervezésnél figyelembe kell vennünk.

Hány érdeklődőre számítanak, és hány fős csoportot tartanak ideálisnak a közös alkotásra?
A csoport mérete a műhely befogadóképességétől függ, lesz olyan alkalom, ahol legfeljebb hat-nyolc embert tudnak fogadni, de általában 10 fő körül maximalizáljuk a létszámot. Esetenként több érdeklő is jöhet, az azonban fontos, hogy a közvetlen, családias hangulata megmaradjon a foglalkozásoknak.

Kik azok az alkotók, művészek, akikre mint szakmai vezetőkre számíthatunk a műhelymunkák során?
Már nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez a megkeresett alkotók közül. Néhány név a teljesség igénye nélkül: Farkas Bori textilművész, Lantos Judit keramikus, Függőkert virágkötészet, Regős Anna textiltervező iparművész, Ur Eleonóra batikfestő művész, Vincze László papírmerítő mester.

Mikor és milyen témával indul az alkotóműhely?
Nyitó eseményként, hűen a „Szentendre a festők városa” elnevezéshez, egy helyi festő irányításával szabadtéri festésre invitáljuk a lelkes érdeklődőket, amelyben a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány vezetője, Musza Györgyi lesz segítségünkre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy révvel átkelünk a túlsó partra, és onnan fogjuk festeni a várost. Ez egyébként egy úgynevezett szentendrei ősmotívum, amit számos szentendrei festő ugyanabból a nézetből számtalanszor megfestett.
További terveinket tekintve októberben néhány órára beköltözünk a Síptár Ruhatárba, és természet ihlette egyedi motívumokat festünk egy kiválasztott ruhadarabra. A foglalkozások végeztével pedig a saját készítésű alkotásokat haza is vihetik a résztvevők.
Novemberben ismét szabadon szárnyalhat a fantázia, amikor az évkörhöz szorosan kapcsolódva adventi koszorúkat, kopogtatókat fogunk készíteni az Art6 Szalonban. Somody Bea és Bagdi Kata divattervezők a hagyományos anyagokat egy kicsit újragondolva, fantáziadús ötleteikkel segítenek ebben minket.
Tervezzük még, hogy ellátogatunk Bicskei Brigitta Szakrális szövőműhelyébe, Borsódy Eszter keramikus művészhez, Jermakov Katalin ötvösművészhez. Természetesen a gasztronómiáról sem feledkezünk meg, különösen a farsangi időszakban, ebben a Mjam étterem és Heyliger Oscar séf lesz segítségünkre. Majd tavasszal Zsengellér Péter, az összecsukható design kerékpárok forgalmazója és Sólyom András a műhelyekből ismét kivisz minket a szabadba egy kis bringa ABC erejéig.
A Szentendrei Kreátor programjairól, híreiről a szentendrebaratai.hu honlapon és https://www.facebook.com/szentendrebaratai/ közösségi oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A szervezők szeretettel várnak mindenkit!

 

Fotó forrása: beniciaheraldonline.com

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
pén 19

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 19

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
pén 19

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
pén 19
pén 19

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
pén 19
pén 19
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28
vas 28