2022. október 27., 19:27
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2022. október 27-én, csütörtökön szentendrei diákok, szülők, tanárok, szimpatizánsok is csatlakoztak az oktatás fejlesztéséért és a pedagógusok megbecsüléséért, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett megmozduláshoz. A Szentendre Városi Óvodák nyolc  tagóvodája csendes sztrájkkal vett részt az országos figyelemfelkeltő akcióban.

A szentendrei civilek által, a Castrum Center Paprikabíró utcai nagyparkolójába szervezett demonstráción – csakúgy, mint az október 5-én, a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál tartott élőláncos megmozduláson – részt vett Fülöp Zsolt polgármester.

A Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium és a Barcsay Jenő Általános Iskola előtti, kora reggeli, élőláncos demonstrációt követően a tiltakozók együtt vonultak az október 27-én, csütörtök reggel 8:30 és 9:00 óra között tartott, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság által biztosított helyszínre, ahol a Móricz gimi végzős diákja, Völgyesi Anna beszédét követően a résztvevők közösen megformálták a tiltakozás szimbólumát.

Völgyesi Anna beszéde:

Végzős gimnazista vagyok. Ezalatt a 13 év alatt, az oktatás szintje egyre lejjebb süllyedt a magyar közoktatásban. Sajnálatos módon több diáktársam is azt ecsetelte (felháborodva), hogy az a mennyiségű lexikális tudás, amit napról napra kell bemagolni, szinte teljességgel lehetetlen. Az új tankönyvekről nem is beszélve, amivel leplezni próbálják a magyar közoktatás visszamaradottságát.
Ezzel még nem is lenne akkora baj. ha nem az elavult tanmenetet kéne követni, loholva egész évben, hogy júniusban elmondhassuk: Befejeztük a tankönyvet!
Szerintem nem árulok zsákbamacskát, hogy sosincs így, általában október végére fejezzük be az előző évi tananyagot és ekkor már a tanár is örül.
Erről jut eszembe: tanárok. Ennyi pénzből lehetetlen megélni, főleg a mostani helyzetben, ahol az infláció, a rezsiárak az egekben vannak! Vicces,hogy egy nebuló diákmunkával (pl.: gyorsétteremben, kávézóban) többet keres, mint egy olyan ember akinek diplomája van és több éve a pályán dolgozik. Persze, legyen lelkes az okító, kreatív, tartsa meg a figyelmet 45 percig, javítsa ki egyik napról a másikra a dolgozatokat, készüljön másnapra. Lássa el anyai/apai kötelességeit, legyen a családjával, esetleg jusson magára is idő, de ekkor jön a nagy kérdés: vajon Mikor?
A Facebook-ot böngészve sok kommentet olvasok, ahol egy-egy emberi lény szerint a fenti felsorolás alap dolog lenne, és aki ez ellen hangot mer emelni, annak börtönben a helye… 
Nem látnak a dolgok mögé. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a legtöbb tanárommal szinte már családias a kapcsolatom. Példának okáért, amikor látták rajtam, hogy valami csalódás ért, esetleg szomorú voltam, odajöttek hozzám és megkérdezték hogy mi történt, tudnak-e valamiben segíteni. Őket is boldogsággal töltötte el, amikor elküldtem nekik az újságcikkemet, hogy megosztottam velük a sikereimet, vagy csak azt, mi történt velem a hétvégén.
Az állam egyáltalán nem becsüli meg őket, pedig ők nevelik ki a jövő nemzedékét!
Persze vannak, akik a tanári pályán maradnak, ők csakis szerelemből teszik ezt, mert tudják, hogy egy nemes célt szolgálnak. Több ismerősöm/barátom is választotta magának a tanári/tanítói képzést 2022-ben, mert érdekli őket a jövő generációja, és ezért eszméletlenül hálás vagyok nekik, felnézek rájuk!!!
Az élhetetlen oktatási rendszer/tanári életpályamodell miatt, a legértékesebb pedagógusokat fogjuk elveszíteni. Azokat az embereket, akik erre a pályára születtek és szenvedélyből okítanak! Eközben a mindenki által ismert bizonyos ember vagyona úgy nő, mint a pályaelhagyók száma.
A mai napon öt pontból álló követeléslistát fogalmazott meg a kormánnyal szemben az Egységes Diákfront (EDF), vidéki és fővárosi diákokat összefogó diákmozgalom:
• Megoldást a tanárhiányra!
• Használható tananyagot!
• Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
• Vissza a sztrájkjogot!
• Figyelmet az oktatásra!
Véleményem szerint ha MINDANNYIAN összefogunk, kimondjuk bátran amit gondolunk, akkor egy szebb jövőben fogunk itt élni, Magyarországon!
Ahogy a mondás is tartja, sok lúd disznót győz!
Köszönöm szépen.” 

Az október 27-i országos megmozduláshoz az Izbégi Általános Iskola tanárai helyben, az intézmény udvarán megformált szimbólummal csatlakoztak:

Ferencsák Annamária, a Szentendre Városi Óvodák sztrájkbizottságának vezetője elmondta, hogy október 27-én Szentendre összes tagóvodája csatlakozott a PDSZ felhívásához. A városi óvodák pedagógusai, dajkái, pedagógiai asszisztensei, munkatársai október 27-én nem vették fel a munkát, az óvodák nem fogadták a gyermekeket. A nyolc tagóvodából mindössze 17 gyermeknek kértek a szülők ügyeletet, akiknek a Vasvári úti tagóvodában, a törvényi előírásoknak megfelelően, az elégséges szolgáltatást ellátva biztosították az elhelyezést. A sztrájkbizottság nevében Fülöp Zsolt polgármesternek küldött levélben köszönték meg, hogy a márciusi sztrájkhoz hasonlóan szolidaritásával oly módon támogatta az óvodai dolgozókat, hogy a sztrájktörvényben nyújtott lehetőséggel élve a sztrájk miatt kiesett munkaidőre díjazásukat, munkabérüket megkapták.

A Szentendre Város Óvodák október 27-i sztrájknapján készült fotókollázsa:


(A videót Gömbösné Hideg Viktória, a Móricz Zsigmond Gimnázium SZMK tagja készítette)

Borítókép és fotó: Isza Ferenc