2016. augusztus 9., 16:05

Szaunamester Világbajnokság először Magyarországon! Mit is csinál a szaunamester?

Az AufgussWM Szaunamester Világbajnokságnak idén először volt magyar fordulója Szentendrén, az ország első nemzetközi versenyek tartására is alkalmas, különlegesen felszerelt mesterszaunájában, a V8-ban. A nemzetközi szakmai zsűri döntése alapján az egyéni indulók között Farkas Evelin, míg a párosok között Szép Boglárka és Végh Tímea képviselik Magyarországot a szeptemberi berlini világbajnokságon.

  • A Szaunamester Világbajnokság gyökerei 2007-ig nyúlnak vissza, 2016-ban 18 országban több mint 600 szaunamester versenyez a világbajnoki címért.
  • Idén először Magyarország, és a legjobb magyar szaunamesterek is közöttük vannak.
  • A hazai versenyt öttagú nemzetközi zsűri előtt tartották az ország első, különlegesen felszerelt mesterszaunájában Szentendrén, az Aufguss Masters Hungary szervezésében.
  • Az „Aufguss” szó a szaunaprogram német elnevezése.
  • A hazai verseny győztesei képviselik Magyarországot a világbajnokság szeptemberi döntőjében, Németországban.

A három napos esemény volt az első, nemzetközi szabályok szerint rendezett, nemzetközi zsűri előtt zajló verseny Magyarországon. A német, maláj, holland és olasz zsűritagok között itt volt az AufgussWM Group elnök-igazgatója Torsten Splanemann Du Chesne is, aki szerint magas színvonalú, kitűnő verseny volt az első hazai forduló.

A szaunakultúra reneszánsza Európában és Magyarországon

A szaunamester világbajnokság gyökerei egészen 2007-ig nyúlnak vissza, a bajnokságot jelen formájában hatodik éve rendezik meg. Akkoriban kezdett Európában robbanásszerűen terjedni a speciális elemekkel tarkított show-szaunaprogram, és ezzel párhuzamosan erőteljes fejlődésnek indult a szaunamester szakma is. A sportbéli képességeiket előadóművészeti tehetséggel ötvöző szaunamesterek programjait egyre többen látogatják, így egyre több és jobban felszerelt szauna épül. Így a szaunázás a hagyományosan ismert jótékony hatások – például a testi és lelki egészség, a méregtelenítés, a szív és érrendszer edzése – mellett a minőségi szórakozás miatt is egyre népszerűbbé válik. A fejlődés Magyarországot sem kerülte el: itthon is egyre több helyen jelentek meg szaunamesterek, évről évre egyre többen keresik a jó szaunaprogramokat, és egyre jobb szaunák épülnek.

Az igazi áttörést a hazai szaunakultúrában Szentendrének és a V-8-nak köszönheti az ország: 2015 végén itt adták át az ország első, nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas mesterszaunáját, melyet a helyi szaunamester szakemberek bevonásával terveztek. A különleges, száz köbméteres szaunát beosztása, kényelmes terei és nagy belmagassága mellett komoly hangtechnikával és színpadi fénytechnikával is felszerelték. Itt rendezték meg a magyar szaunamesterek első országos találkozóját is. A szakmájukat a Magyar Fürdőszövetségben is képviselő szentendrei szaunamestereket tömörítő Aufguss Masters Hungary felvételt nyert a non-profit AufgussWM csoportba, mely a világbajnokságot is szervezi – így már minden adott volt ahhoz, hogy 2016-ban magyar fordulója is legyen az AufgussWM Szaunamester Világbajnokságnak.

A világbajnokságra harminc magyar szaunamester nevezett, közülük egy válogató versenyen holland zsűri választotta ki azt a tizennégyet, akik indulási jogot szereztek a világbajnokság első hazai fordulójára.

A tizennégy egyéni és három páros induló témái között Michael Jackson, Mozart, Az Operaház fantomja mellett indián felöntés, az életkorok sajátosságait boncolgató program és igazi harcos, spártai amazon is szórakoztatta a közönséget.

A zsűri döntése értelmében a szoros versenyt Farkas Evelin szaunamester nyerte, míg a párosok között Szép Boglárka és Végh Tímea kapta a legtöbb pontot – így ők képviselik Magyarországot a szeptemberi világbajnokságon, a Berlin melletti Satama Sauna Resortban. Érdekesség, hogy az olimpiai faluhoz hasonlóan a Resorton belül egy magyar ház is lesz, ahol a hazai szurkolókat is szívesen látják a szervezők.

Mesterek, programok és versenyprogramok

De mit is csinál egy szaunamester? A hétköznapokban a szaunaprogramokat vezeti, azaz 12-15 perc alatt próbálja a lehető legjobban fokozni a szanua jótékony hatásait. Ennek eléréséhez vizet, jeget és illatokat párologtat a forró köveken, törölközőkkel, zászlókkal és más kellékekkel különféle irányú és erősségű légáramot kelt. Gyakran használ zenét, fényeket és egyéb kellékeket is.

A komolyabb programok esetében speciálisan vágott zene, színpadi fénytechnika, egyedi jelmezek, speciális kellékek és show-elemek mellet a színpadi tehetségnek is nagyobb szerepe van. Az előadóművészet mellett a szaunamesterség komoly sport is, és nem csak azért, mert kiváló kondíció kell a programok végrehajtásához. A szaunamester ugyanakkor kicsit aromaterapeuta is, mert a program közben a témába illő természetes illatokat, illóolajokat is használ, melyeknek ismernie kell az alapvető élettani hatásait is.

Aki kedvet kapott a szaunaprogramok kipróbálásához, figyelje a V-8 híradásait: a szeptembertől kezdődő szezonban ismét rendszeres programok lesznek az ország legjobb szaunájában – a szentendreieknek a következő szezonban is „házhoz jönnek” a hazai és külföldi profi szaunamesterek.

Ha pedig valaki maga is szívesen lenne szaunamester, tanulhat is majd a bajnokságnak otthont adó mesterszaunában, hiszen hamarosan indulnak az Aufguss Masters Hungary szaunamester képző kurzusai is – ahol a szentendrei lakosok 50%-os kedvezménnyel sajátíthatják el a mesterséget; érdeklődni az info@aufguss.hu címen lehet.

További információk, fotók és érdekességek a facebookon: https://www.facebook.com/aufguss.hu/

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ked 05

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 05

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.