2019. június 19., 14:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A tikkasztó meleg ellenére is sikerült elűzni szeretett városunkból a veszedelmes pestist, így az idei Szentendrei Pestisűző Fesztivál további részében nyugodtan átadhattuk magunkat a felhőtlen szórakozásnak – koncerteknek,  hajóversenynek, zászlóforgató bemutatónak – vagy az alkotás örömének. 

A Festők városa „kézenfekvő” programja volt a közös élményfestés a Dunaparti Művelődési Ház udvarán. A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány szervezésében és a támogató Szentendre Város Önkormányzata jóvoltából mindenki, aki kedvet érzett ahhoz, hogy festőként kipróbálja magát, ingyenes lehetőséget kapott erre. Tizennégy éven felüliek, kezdők és haladók, amatőrök és profik vették birtokba az árnyas udvart, hogy a vásznakra akril festékkel képeket fessen. A DMH plein air festőiskolává alakult át erre a pár órára – az élményfestők a hosszú vásznakon előre felrajzolt 40×30-as téglalapokba festhettek. Munkájukhoz folyamatosan szakmai segítséget kaphattak Gályász Attila festőművész rajztanártól és Regős István festőművésztől. Barcsay, Ilosvai Varga, Korniss és Vajda képeiről vagy városfotókról ismert szentendrei motívumok egyéni hangvételű festményekként elevenedtek meg az óriásvásznakon. Ezeket a délután végén feldarabolták, és mindenki hazavihette alkotását – saját Szentendréjét.

A festőiskolán részt vettek szentendrei művészek is: Alattyáni István-Tyutyu, Andrelli Pap J. György, Bihon Győző, Dóró Zsolt, EfZámbó István, Gulyás Andrea, Juhász Gergő, Krizbo, Molnár Zsuzsa, Regős Anna, Regős István, Tzortzoglou Jorgosz és Verebélyi Dia. A jókedvű profi társaság szintén ecsetet ragadott és igazi örömfestés kezdődött.  Emlékezetes közösségi élmény született ezen a délutánon.

 

Rappai Zsuzsa