2023. május 26., 09:44

Május 30-án, kedden a tervezett városi beruházáshoz kapcsolódó régészeti és lőszermentesítési munkálatok kezdődnek az állomás mellett. Ha a kormány által létrehozott plázabizottság hozzájárul az építési engedélyhez, akár már jövőre a megújult élelmiszerboltban vásárolhatunk.

Megkezdődnek a jövő héten a Spar áruház kivitelezéséhez szükséges régészeti és lőszermentesítési munkálatok, emiatt a Vasúti Villasor és a Római temető utca melletti murvás parkoló nagy részét május 30-ától ideiglenesen lezárják. A SPAR beruházáshoz kapcsolódó feltárások előre láthatóan pár napig fognak tartani. Amennyiben a területen nem található régészeti lelet, a kivitelezés megkezdéséig a kutatógödröket megszüntetik.

Kérjük a szentendreieket, hogy számoljanak azzal, hogy május 30-án, 31-én és június 1-én a régészeti feltárás miatt jóval nehezebb lesz parkolóhelyet találni az állomásnál. Utána visszaáll a jelenlegi közlekedési-parkolási rend. A leégett Spar roncsainak eltávolításával indul majd a munka, ennek helyén parkolókat alakít ki a kivitelező. A projekt idején lehetnek kisebb nehézségek, de a parkolás biztosítása a kivitelezői szerződésben is előírás. Az együttműködést köszönjük!

A régészeti feltárás és lőszermentesítás ütemterve:

  • 05.30. kiürített parkolóban a régészeti vizsgálat alá eső területek kitűzése, parkoló lezárása forgalom elől tájékoztató táblákkal, bólyákkal, szalaggal
  • 05.31. régészeti, lőszermentesítési és ehhez tartozó földmunka feladatok elvégzése
  • 06.01-tól parkoló felületek helyreállítása (régészeti munkálatoktól és időjárástól függően)

Az első lépés az állomás környékének megújulása felé 

A szentendreiek több évtizedes vágya, hogy a városrész modern közlekedési és szolgáltató központtá fejlődjön. Az önkormányzat – még a 2021-es tűzeset előtt – megkereste a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) akkori vezetését, hogy közösen gondolkodjanak a HÉV állomás megújításáról, a terület fejlesztéséről, de erre a szervezet akkori vezetője, Vitézy Dávid részéről nem mutatkozott hajlandóság.

Az önkormányzati területre kiírt hasznosítási pályázat első köre nem hozott eredményt. A második körben a terület fejlesztésének első lépcsőjére írt ki pályázatot a testület, amelyre a Spar Magyarország Kft. érvényes pályázatot adott be. A testület a pályázatot elfogadta, a megállapodást március 29-én alá is írták. A tíz évre tervezett komplex fejlesztés első lépcsőjeként megépül az élelmiszeráruház, valamint a hozzá tartozó mélygarázs és felszíni parkolók. A Vasúti villasoron járda épül, zebrát alakítanak ki, fásításra is sor kerül.

Szükséges a plázaengedély

Az üzlet engedélyezési tervei készülnek, de a megvalósításhoz szükség van a kormány által létrehozott, a kereskedelmi beruházások engedélyezéséről döntő plázabizottság hozzájárulására is.  Az engedély mielőbbi megszerzése érdekében Fülöp Zsolt polgármester online petíciót indított,  hogy lássák a döntéshozók: ez egy kiemelten fontos beruházás a szentendreieknek, a szentendrei járásban élőknek, és a városvezetésnek egyaránt. 

A SPAR-projektről bővebben tematikus aloldalunkon olvashat.