2022. szeptember 21., 21:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közlekedéstechnikai problémák és köztisztasági kérdések, a 11-es főút felújítása, a leégett Spar áruház körüli fejlesztés pillanatnyi állása, a rezsiválság okozta nehézségek. Ezek voltak a legfontosabb kérdések, amelyek felvetődtek Magyar Judit alpolgármester, önkormányzati képviselő szeptember 16-án és 17-én tartott lakossági fórumain.

2022. szeptember 16-án pénteken és 17-én szombaton két helyszínen tartott lakossági fórumot a körzet önkormányzati képviselője, Magyar Judit. A jelenlévők az Ericsson játszótéren és a Római temető utcában is három nagy csoportban beszélték át a legfontosabb témákat.

Elsőként a városi fejlesztések aktuális állapotáról számolt be a képviselő asszony, mivel a 11-es út felújításának kérdése, a leégett Spar helyére kiírt pályázat jelenlegi helyzete és a HÉV-területén történő átalakítások kiemelten érintik körzet életét.

Szóba kerültek az energiaválság okozta nehézségek, a Rezsinövelés miatti Operatív Törzs (ROT) intézkedései, a Városrészi Költségvetés nyertes ötleteinek megvalósítási terve, majd ezt követően kerültek sorra a körzeti felvetések.

Az Ericsson játszótéren szóba került, hogy a lakosok szeretnének több információhoz jutni az energiaár növekedéssel összefüggő teendőkről. Erről egy összefoglaló dokumentum készítését ígérte a képviselő asszony.

Miután a nyílt csapadékvíz elvezető árkok befedésére nem áll rendelkezésre elég forrás, a résztvevők az árkok rendszeres takarítását kérték a Városi Szolgáltatótól. Különösen fontos feladatként említették az Irányi Dániel és Liliom utcák sarkán beszakadt a vízelvezető árok szélének kijavítását. A játszóteret használók jelezték, hogy a játékok körül található mulcs balesetveszélyes, illetve azt kérték, hogy az önkormányzat a nyári hónapokban helyezzen ki egy mobil WC-t.

E felvetések mellett szóba került még, hogy a lőtér nagyon hangos, ami kifejezetten zavaró az itt lakók számára. Javaslatként merült fel, hogy inkább az Annavölgyben található lőteret használják a katonák.

 

 

Az illegális hulladékot elhelyezőkre is panaszkodtak a jelenlévők. Magyar Judit ígéretet tett, hogy a problémát kivizsgálják a Városi Szolgáltató segítségével.

A volt orosz laktanya területének sorsa is foglalkoztatja a körzetben élőket. Érdeklődtek, hogy mi építhető a laktanya helyén, illetve hogy az önkormányzat tud-e arról, mi a szándék a területtel. A volt szovjet laktanya helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A fórum végén kerültek sorra a forgalomtechnikával kapcsolatos felvetések.

Kérésként fogalmazódott meg, hogy a körzetet sorolják 20 km/h sebességkorlátozási övezetbe, mert az utcákban sokszor száguldoznak az autók. A résztvevők egy része felvetette, talán érdemes lenne eltávolítani az Irányi utca elején lévő jobbra kanyarodni tilos táblát, mások viszont a tábla maradása mellett érveltek. Abban azonban nem volt vita, hogy mindenképpen szükség lenne az átmenő forgalom csökkentésére. Az is felvetődött, hogy legyen a körzet, vagy egy-egy utcája védett övezet, és csak az ott élők hajthassanak be.  Magyar Judit javaslata alapján ezeket a kérdéseket érdemes lenne forgalomtechnikussal és a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság képviselőivel is megvitatni és egyeztetni a megvalósítás előtt.

 

Egyeztetés a Római temető utcában

Másnap a Római temető utcában élők tehették fel kérdéseiket és vitathatták meg a közös problémákat. Elsőként a leégett SPAR áruház melletti gyalogút visszaállítását kérték, kerítés elemek segítségével. E mellett kérték a fák lombkoronáinak gallyazását, továbbá hogy a közvilágítás kiégett lámpáinak cseréjét is végezze el a szolgáltató.

Ezen a területen is problémát jelent az illegális hulladék kihelyezése. A Római temető utca egyik telkén szemetet tárol a tulajdonos, de egyébként is jellemző a kisebb hulladékok eldobálása. A lakók kérték, hogy az önkormányzat helyezzen el több szemetest az utcában, és szólítsa fel a tulajdonost a telek kitakarítására, illetve tisztántartására. Magyar Judit elmondta, a szemeteskukák kihelyezése a Városrészi Költségvetés egyik győztes projektje, így erre hamarosan sor kerül majd.

Ezen az fórumon is felvetődtek forgalomtechnikai kérdések. A Szabadkai és Római temető utca sarkára közlekedési tükör kihelyezését szeretnék kérni, amely megfelelően beállítva megkönnyítené a Római temető utcából való kihajtást. Ez a kereszteződés ugyanis nagyon nehezen belátható.

A Római temető utca jelenleg zsákutca, a lakók szeretnék, ha ez így is maradna, ám a kihelyezett utcabútorokat ismeretlenek rendszeresen elmozdítják. Egy lezárható sorompó jelenthetné a megoldást.

A körzetben lakók arról is érdeklődtek, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a megnövekedett árak miatt valaki hulladék égetéssel igyekszik biztosítani a fűtését, szennyezve ezzel a környék levegőjét. Hová fordulhatnak ez esetben?

A lakók által felvetett kérdéseket Szentendre Város Ügyfélszolgálata befogadta és ügyszámmal jelölte meg, illetve eljuttatta az önkormányzati hivatal illetékeseinek. A fejleményekről és a válaszokról Magyar Judit a hivatalos facebook oldalán ad folyamatosan tájékoztatást.

Fotó: Bellai László

(Képeink 2022. szeptember 16-án az Ericsson játszótéren készültek.)