2022. november 11., 08:40
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az önkormányzat több lépést is tett a rezsinövekedés negatív társadalmi hatásainak enyhítésére. A rászorulók segítséget kapnak az áram- és gázszámla kifizetéséhez, és a tűzifatámogatás összege is emelkedett. E mellett az önkormányzat és a Szentendréért Közalapítvány adománygyűjtési akciót hirdetett azok javára, akik a rezsiterhek növekedése miatt kerülnek nehéz helyzetbe. Magyar Judit alpolgármester a Szentendre TV „A Hét Embere” című műsorának vendége volt.

Azoknak a rászorulóvá váló szentendreieknek is segíteni kíván az önkormányzat az adománygyűjtő akcióval, akik korábban nem voltak a szociális segítő hálózat látóterében, a szociális segélyezésből jövedelmi viszonyaik alapján kiszorulnak, de a rezsiterhek növekedése miatt nehéz helyzetbe kerültek – erről is beszélt a Szentendre TV-ben Magyar Judit költségvetésért felelős alpolgármester, a kezdeményezés elindítója, akihez a szociális és az egészségügyi terület is tartozik a városvezetésben.

Az önkormányzat több lépést is tett a rezsinövekedés negatív társadalmi hatásainak enyhítésére. Szeptember 1-jén létrehozták az operatív törzset a rezsiválságból fakadó problémák megoldására, és már szeptemberben testületi ülésen döntöttek a képviselők egy rendkívüli települési támogatás bevezetéséről a nehéz helyzetbe kerülők támogatására. Az alpolgármester asszony elmondta, hogy ennek értelmében a rászorulók az áram- és gázszámla kifizetéséhez kérhetnek támogatást, valamint azt is, hogy megemelték a tűzifatámogatás összegét. Ennek felső határa havi 7000 forint volt, most ezt emelték 10 ezer forintra. Mint Magyar Judit kiemelte, a fűtési szezon hat hónapjában így egy család összesen 60 ezer forintot kaphat az önkormányzattól e célra.

Többen jelezték az önkormányzatnak – mondta Magyar Judit – , hogy jövedelmi viszonyaik miatt a rendkívüli települési támogatást nem igényelhetik, de a rezsinövekedés miatt segítségre van szükségük. Ez volt az adománygyűjtés meghirdetésének az alapja, az akció lebonyolítója, az adományok kezelője pedig a Szentendréért Közalapítvány lett.

A stúdióbeszélgetésben kitértek a Közalapítvány történetére is: 1999-ben alakult meg, és a közelmúltban két jelentős akciót bonyolított le: a pandémiában rászorulóvá válók támogatását és az ukrán menekültek megsegítésének koordinálását, mindkét esetben a város közösségét bevonva, a polgárokat adományozásra kérve.

A fő cél a korábbi példákhoz hasonlóan most is az, hogy az elkerülhetetlennek látszó szociális krízishelyzetben az önkormányzat segíteni tudjon a rászorulóknak, mert minden bizonnyal olyanok is nagy számban támogatást igényelnek majd, akik korábban nem kényszerültek erre. Az adománygyűjtés meghirdetésével megvalósítható, hogy mire a szükséget szenvedők az önkormányzat látóterébe kerülnek, addigra a támogatásukra fordítható keret is rendelkezésre álljon.

Magyar Judit elmondta: a segíteni vágyók a Szentendréért Közalapítvány számlaszámára utalt tetszőleges összeggel csatlakozhatnak az adománygyűjtéshez. Az adományokat december 18-ig várja a város.

A támogatás igénylésére méltányossági kérelmet kell benyújtani a polgármesternek címezve, a kérelemről a Közalapítvány kuratóriuma 2023. januárban dönt majd. A támogatást pénz formájában kapják a kedvezményezettek.

„Mindenki, aki teheti, pénzadománnyal segítsen, lehetőségei szerinti összeget a Szentendréért Közalapítvány bankszámlájára utalva. Ilyen helyzetben még nem voltunk, nem tudjuk, hány ember fog megkeresni minket. Segítsük embertársainkat, hogy ne a között kelljen választani, hogy valaki eszik vagy gyógyszert vesz vagy gázszámlát fizet” – fogalmazott Magyar Judit.

A Szentendréért Közalapítvány számlaszáma: 11742087-20073857
IBAN szám: HU50 1174 2087 2007 3857 0000 0000

A kedvezményezett neve: SZENTENDRÉÉRT KÖZALAPÍTVÁNY.

A közleménybe, kérjük, a következőt írják: A rezsinövekedés miatt bajba kerültek megsegítésére.