2020. augusztus 31., 15:35
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Széles társadalmi összefogásban, önkormányzati támogatással, közel bruttó tízmillió forint értékben újult meg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium udvara. A kedvezőtlen adottságú területen a zöld felületek felújítása mellett ülőhelyeket, rovarhotelt és víztálat is kialakítottak.

A Rákóczi iskola udvara egy kedvezőtlen adottságokkal rendelkező, a 800 gyermeket befogadó intézmény létszámához képest különösen kis méretű udvar. Megújításában hangsúlyos szempont volt a zöldfelületek övezte ülőhelyek kialakítása, mely zöldfelületek, ha kicsik is, de életközösségként, élőhelyként működnek. „A zöldfelületek kialakítása nem csupán esztétikai kérdés, szerettük volna megmutatni, hogy megvalósítható bármilyen helyzetben, s elérhetővé tehető bárki számára, akár gyerekeknek is iskolai környezetben. Ehhez ökológiai szemléletre, a természet és a növények ismeretére, a természet szabályainak tiszteletben tartására kellett alapozni a tervet, valamint elsősorban a gyerekek szokásaihoz, használatához kellett igazodnunk” – fogalmazott Fülöp-Pocsai Berta, a kivitelező Kerekerdő Kertépítő Kft. ügyvezetője.

A kertbe rovarhotel, víztál került, mint a felelősségvállalás szemléltetésének fontos eszközei. Cél volt, hogy a kert alkalmassá váljon bizonyos órák, foglalkozások megtartására, így szövőkeret, mérleg is került bele, melyek jól beilleszthető eszközök a kisebbek tananyagába. A későbbi ütemben megvalósuló gumiburkolat felfestése is mind ezt támogatja.

A kivitelezést a Kerekerdő Kertépítő Kft. végezte, egyes munkafázisokba a szülők és az iskola tanulói is bekapcsolódtak. Fülöp-Pocsai Berta küldetésüknek tartja a szemléletformálást, a környezeti nevelést, a környezet iránti érzékenyítést.

A munkák finanszírozására az iskola alapítványi forrásból, valamint a szülői felajánlások segítségével 3 millió forintot gyűjtött össze. Pályázati forrást nem sikerült szerezni a projekthez. A szülők Szegedi István képviselőhöz fordultak, akinek közvetítésével az önkormányzat 3 millió forinttal támogatta a felújítást.
„A város támogatásán és az iskola által gyűjtött összegen felüli költségeket – túlnyomórészt munkadíjat  – magunkra vállaltuk” – mondta a Kerekerdő Kertépítő Kft. ügyvezetője, aki szülőként is érdekelt volt a felújításban.

Az iskolaudvar ünnepélyes átadására a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivál keretében került sor, ahol a diákok rövid műsorral lepték meg a vendégeket. A megnyitón Molnárné Reskovits Zsuzsanna iskolaigazgató és Pilis Dániel alpolgármester is kihangsúlyozta azt a példás közösségi összefogást, amire méltán lehet büszke a város a projekt megvalósulásával. Az alpolgármester egyben reményét fejezte ki, hogy az iskolaudvar megújulása az aszfaltfelületek gumiburkolatra történő cseréjével folytatódhat.