2022. szeptember 8., 16:52
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Testvérvárosunk, Kézdivásárhely minden év augusztus utolsó hétvégéjén tartja a városünnepet, az „értékszüret” jelzőt viselő Őszi Sokadalom rendezvényét. Az idén 32. alkalommal megszervezett eseményre meghívást kapott Szentendre városvezetése.

Kézdivásárhely és Szentendre közötti testvérvárosi kapcsolatok több évtizedes múltra tekintenek vissza. A rendezvényen való részvétel mellett alkalom nyílt arra is, hogy a szentendrei delegáció tagjai (Fülöp Zsolt polgármester, Helyes Imre önkormányzati képviselő, külkapcsolati tanácsnok, Kerti Attila gazdasági tanácsadó és Willemse Jolanda, a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatok Egyesületének elnöke) Kézdivásárhely városvezetőivel a két város együttműködésének fejlesztéséről, a gazdasági kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről is tárgyaljanak.

A megbeszélések során az önkormányzatiság érvényesüléséről kölcsönösen tájékoztatták egymást a városvezetők. Bokor Tibor polgármester elmondta, hogy a kézdivásárhelyi önkormányzati testület mind a 17 tagja magyar politikai szervezet tagja: 13-an az RMDSZ, míg 4-en az Erdélyi Magyar Szövetség képviselői. A Kovászna megyei önkormányzat vezetője, testületi tagjainak abszolút többsége, sőt a megyei prefektus (kormányhivatal vezetője) is magyar nemzetiségű.

Kézdivásárhely polgármesterének tájékoztatója arra is rávilágított, hogy a romániai önkormányzati finanszírozási rendszer jelentős önállóságot és pénzügyi függetlenséget biztosít a települések vezetésének. A gépkocsiadó teljes összege helyben marad, a személyi jövedelemadó 60%-át, valamint az ÁFA egy részét a központi kormány visszautalja az adott településre. Ez utóbbi egy fontos önkormányzati bevétel, de az önkormányzatoknak nincs rálátása arra, hogy milyen számítások alapján osztják el ezt a bevételt. A jelentős összegű európai uniós támogatások megyei szinten kerülnek elosztásra. Ezért nem csak politikai, hanem gyakorlati jelentősége is van annak, hogy a megyei önkormányzatban érvényesül a helyi magyar politikai irányvonal. A romániai önkormányzati finanszírozási rendszer alapján az önkormányzatok működése, különösképpen a fejlesztési lehetőségek kiszámítható és tervezhető feltételek mellett zajlanak.

Kézdivásárhely 2022. évi költségvetése 98 millió lei (kb. 8,1 milliárd forint) bevételt irányzott elő, aminek hozzávetőleg 41%-át működésre, míg 57%-át fejlesztésre tervezték be. A mintegy 30 millió lei értékben benyújtott pályázatok alapján elnyert támogatások tovább növelik – elsősorban a fejlesztési – mozgásteret. Összevetve a két város egy lakosra jutó költségvetési bevételét, akkor abból az látható, hogy egy kézdivásárhelyire mintegy 150 ezer forinttal több jut, mint egy szentendrei polgárra. Az éves tervezett bevétel egy lakosra jutó hányada Szentendrén kb. 328 ezer forint, ez Kézdivásárhelyen 477 ezer forint.

A kézdivásárhelyi önkormányzat ipari parkot működtet, az idén IT-inkubátorház létrehozását tervezik. Kiegészítő bevételeik vannak az önkormánynak ingatlanok bérbeadásából, különböző területek – elsősorban erdők – közbirtokosi hasznosításából. A turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően számottevően növekedett a bel- és külföldi turistaforgalom.

A két város tárgyalópartnerei egyetértettek abban is, hogy a gazdasági kapcsolatok terén fel kell mérni a lehetőségeket, kijelölni a közös pontokat. A gazdasági együttműködés célja elsősorban az, hogy a két város gazdasági szereplőit hozzák helyzetbe, számukra teremtsenek kedvező kereteket, bár a gazdasági együttműködés elképzelhető az önkormányzatok között is. A szentendrei delegáció felvetette a Szentendrei Ipartestület javaslatait – például kedvezmények nyújtását –, amelyek pontos rendszerét a későbbiekben lehet kidolgozni. Hangsúlyozták, hogy ebbe a folyamatba mielőbb be kell vonni a gazdasági érdekképviseleti szerveket, vállalkozásokat.

A látogatás során egyeztették az október második felére tervezett kézdivásárhelyi kulturális bemutatkozás szentendrei programját is. Erre a célra önkormányzatunk 1,6 millió forintos támogatást nyert a Bethlen Gábor Alapítvány pályázatán, amiből fedezni lehet majd a résztvevők utazási és tartózkodási költségeit. (A szentendrei delegáció kézdivásárhelyi utazásának költségeit is a Bethlen Gábor Alapítvány pályázati támogatásából finanszírozták.)

E mellett Fülöp Zsolt polgármester viszontlátogatásra hívta meg Bokor Tibor polgármestert és munkatársait, amelynek időpontjáról, programjáról később egyeztetnek.

A cikk Helyes Imre külkapcsolati tanácsos beszámolója alapján készült.