Események betöltése

Castrum Park – Építészeti tervpályázat kiállítás

2022. 12. 03. - 2022. 12. 18.

Leírás

Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum felkérésére az Építész Mester Egylet Mesteriskola felvételi tervpályázatára beérkezett munkákból nyílik kiállítás a Szentendrei Képtárban.

Az építész szakos hallgatók feladata volt a Castrum környékének újragondolása, a Paprikabíró utca és Dunakanyar körút menti buszparkolóba érkező  kirándulók számára a helyi komfort biztosítása és a városba jutásuk biztonságosabbá tételének építészeti- és környezetrendezési megoldása. A pályázatra számos továbbgondolásra érdemes munka érkezett be, amelyekből kiállítás nyílik a Képtárban. A tárlatot Golda János építész és Dévényi Tamás,  a Mesteriskola vezetője nyitja meg. Köszöntőt mond Fülöp Zsolt polgármester és Dr. Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóhelyettese.

A megnyitó időpontja: 2022. december 3. (szombat), 17:00
Helyszín: Szentendrei Képtár (Fő tér 2-5.)

A kiállítás december 18-ig, szombaton és vasárnap 14:00 és 16:00 óra között látogatható.
A belépés díjtalan.

„A levegőben van, hogy sűrű vidék.
Hogy nem pusztán díszlet, de szereplő is lehet a táj.
Hogy ide gyakran járt a történelem.” (Szálinger Balázs)

Részlet Tóth Emese felvételi pályázatából:
„…a helyszínen járva olyan táj képe rajzolódik ki, melynek nagy része szemmel nem látható, erővonalai és tömegvonzása mégis meghatározóak. Eltemetett történelem, mely épp csak kibukkan a föld alól. Figyelemfelhívás, hogy itt valami nincs a helyén. Kontextusvesztésre utal.
A város újraírja saját történetét.
Ha a rendezetlen mai állapotot, a nagyparkoló és az egykori katonai tábor határán álló raktárépület vonalait összevetjük a még feltáratlan Castrum tengelyeivel – az árkok és falak irányaival – 1,61 fok szögelfordulás adódik. A biztonságos belvárosba jutás mellett megoldandó a jelen és a múlt közötti szakadék áthidalása is…”

A kiállításhoz kapcsolódóan Golda János tart tárlatvezetést december 11-én (vasárnap), 14 órakor.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Borítókép: Suri Bálint pályamunkája

Kapcsolódó cikkünk:

Ferenczy Múzeumi Centrum: nagykabátban kiállításra, hétvégi újranyitás decembertől!

 

SZENTENDREI KÉPTÁR

Fő tér 2-5.