2022. november 24., 19:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum felkérésére az Építész Mester Egylet Mesteriskola felvételi tervpályázatára beérkezett munkákból nyílik kiállítás a Szentendrei Képtárban december 3-án.

Az építész szakos hallgatók feladata volt a Castrum környékének újragondolása, a Paprikabíró utca és Dunakanyar körút menti buszparkolóba érkező  kirándulók számára a helyi komfort biztosítása és a városba jutásuk biztonságosabbá tételének építészeti- és környezetrendezési megoldása. A pályázatra számos továbbgondolásra érdemes munka érkezett be, amelyekből kiállítás nyílik a Képtárban.

A megnyitó időpontja: 2022. december 3. (szombat), 17:00
Helyszín: Szentendrei Képtár (Fő tér 2-5.)

Köszöntőt mond: Fülöp Zsolt polgármester és Dr. Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóhelyettese
A tárlatot megnyitja: Golda János, az Építész Mester Egylet elnöke és Dévényi Tamás, Mesteriskola vezető
A kiállítás december 18-ig, szombaton és vasárnap 14:00 és 16:00 óra között látogatható.
A belépés díjtalan.

„Szentendrén az utóbbi évtizedek aránytalanul aszimmetrikus városfejlődése folyamatos környezeti értékvesztéssel jár. A 11-es úton kívül Pannónia-teleptől Boldog-tanyáig huszonötezer ember lakik kellemes kertvárosi, autós életformában, miközben a belváros lassan, de biztosan skanzenizálódik. A Duna-part és a Bükkös-part kivételével romlik a hétköznapi élet tereinek minősége. Szupermarketek, HÉV-végállomás, bíróság, posta, földhivatal, piac egy brutális autópálya mentén. Az alultervezett Dunakanyar körút a város főutcája és a közepén régészek generációi évtizedek, talán egy évszázad óta várják az Ulcisia Castra ókori maradványainak feltáráshoz szükséges anyagi forrásokat. Közben drótkerítések mentén botorkálnak az emberek, pedig óriási szükség lenne a városi élet 21. századi közösségi tereire, például egy városi parkra. A posztgraduális építész mesteriskola most induló 27. ciklusa számára felvételi pályázati témaként adtuk ki a nagyparkoló, az egykori gépállomás raktársora, a Castrum területe és a városközpont – régészeti feltárásokkal párhuzamosan is megvalósítható – térbeli kapcsolatának problémáját. A pályázatra 39 terv érkezett be sok ötlettel és javaslattal” – Golda János, az Építész Mester Egylet elnöke.

A kiállításhoz kapcsolódóan Golda János tart tárlatvezetést december 11-én (vasárnap), 14 órakor.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Borítókép: Suri Bálint pályamunkája

Kapcsolódó cikkünk:

Ferenczy Múzeumi Centrum: nagykabátban kiállításra, hétvégi újranyitás decembertől!