2019. június 11., 09:26
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A folyamatos esőzések miatt elmaradt a május végére, június elejére tervezett pormentesítés az alábbi helyszíneken: Debreceni utca, Vasvári Pál út, Temető utca, Pilis utca, Hajós utca, Menta utca és Pipacs utca, illetve a Bükkös-patak két szakaszán: a 11-es út és Szegedi utcai játszótér, illetve a János utca és Jobbágy utca között. A száraz, nyárias idő beköszöntével most már lehetővé vált a permetezési módszer alkalmazása, így június 11-12-én sor kerül az összes utca pormentesítésére.

A nem szilárd burkolatú útfelületekről – a téli és a csapadékos időszakot leszámítva – rengeteg por kerül a környező lakóházakra, kertekre, növényekre, ezért ezekben az utcákban az önkormányzat újszerű – és városunkban már bevált – alkalmazással csökkenti a por mennyiségét.

Az eljárás során a kezelendő felületre juttatott kalcium-klorid oldat juttatnak ataéajba, amely beszivárog a talaj felső néhány centiméternyi rétegébe. Az oldat kivonja a nedvességet a környező levegőből,ezáltal enyhén nedves réteget képez a homok- és agyagszemcsék közé. Mivel ez az oldat kevésbé párolog, mint a víz, a nedves réteg még akkor is az út felületén marad, amikor nagyon száraz az időjárás. A módszerrel jelentősen csökkenthető, illetve alacsony forgalmú időszakban megszüntethető a por, ami tisztább környezetet eredményez, biztosítja az infrastruktúra hosszú távú használhatóságát.

A tevékenység nem jár forgalomlezárással. A kipermetezés után a permetanyag felszáradása után azonnal használható az útfelület. A pormentesítés folyamata során használt anyagok nem károsítják a gépkocsikat, és az egészségre nem károsak.

Kérjük a polgárok együttműködését a pormentesítési napokon.