2019. október 4., 10:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Vasvári Pál utca Fürj és Csapás utca közötti szakaszán 2019. október 7-én, hétfőn kerül sor pormentesítésre, az időjárás függvényében. Városunkban idén ez lesz az utolsó pormentesítés, az önkormányzat az eljárás folytatását csak a következő évben tervezi.

Kérjük a Vasvári Pál utca érintett szakaszán szokásosan parkoló autókat, hogy október 7-én, hétfőn reggel 8 órától délután 4 óráig ne álljanak meg az utcában, mert különben a pormentesítést nem lehet elvégezni a teljes útfelületen. A kipermetezés után a permetanyag felszáradása után azonnal használható az útfelület. A pormentesítés folyamata során használt anyagok nem károsítják a gépkocsikat, és az egészségre nem károsak.

A nem szilárd burkolatú útfelületekről – a téli és az erősen csapadékos időszakot leszámítva – rengeteg por kerül a környező lakóházakra, kertekre, növényekre. A Vasvári Pál utcában az önkormányzat azt a már bevált technológiát alkalmazza, amellyel a keletkező por mennyisége jelentősen csökkenthető.

Az eljárás lényege, hogy a kezelendő felületre juttatott kalcium-klorid oldat beszivárog a talaj felső néhány centiméternyi rétegébe. Mivel az oldat higroszkópikus tulajdonságokkal rendelkezik, kivonja a nedvességet a környező levegőből. Ennek hatására enyhén nedves réteget képez a homok- és agyagszemcsék közé. Mivel ez az oldat kevésbé párolog, mint a víz, a nedves réteg még akkor is az út felületén marad, amikor nagyon száraz az időjárás.