2020. március 6., 15:55

Szentendre Város Önkormányzatának képviselő-testülete február 26-án fogadta el a 2020-as év költségvetését. A Városházi tudósítások negyedik részében erről beszél Fülöp Zsolt polgármester.

Kedves Szentendrei Polgárok!

Február 26-án fogadtuk el az idei év költségvetését. 2020 minden szempontból az áttervezés éve lesz.
Újra kell huzaloznunk egyes intézményeink, cégeink működését, át kell gondolnunk feladatainkat és lehetőségeinket. Valamint meg kell hoznunk elvi döntéseket is.

Szentendre költségvetése 8.5 milliárd forint, amelynek nagy része a központi költségvetésből átvezetett állami normatívákból, valamint saját bevételeinkből áll. A költségvetés összeállításakor sok szempontot kellett figyelembe vennünk. Például, hogy szakítsunk azzal a gyakorlattal, hogy a város az elmúlt években 900-900 millió forint ingatlanvagyon-eladást tervezett be költségvetésébe, összességében az elmúlt 5 év során pedig kb. 3 milliárd forint értékű ingatlanvagyont élt fel. Ezt a „hagyományt” idén megtörjük, de teljesen még nem tudjuk megszüntetni.

Kiemelt szempont volt az is, hogy intézményeink és cégeink tekintetében nem, vagy alig számoltunk központi, kormányzati pályázatokkal. Van olyan terület, ahol konkrét jelzést kaptunk arra, hogy ne számítsunk támogatásra – mint például a Ferenczy Múzeumi Centrum esetében. De, mint köztudott, a kultúra egész területének olyannyira bizonytalan a finanszírozása, hogy itt sem tudtunk érdemben számolni kulturális pályázati pénzekkel.
Felelős városvezetőként nem tehetünk mást, mint hogy a saját lehetőségeinkhez szabjuk terveinket.

Harmadrészt nekiálltunk olyan évtizedes lemaradások pótlásának, mint az óvodai dolgozók bérrendezése. Tudni kell, hogy az óvodai dolgozók juttatásait az állam finanszírozza – elvileg. A gyakorlatban azonban óvodáinkat a központi kormányzat csupán 503 millió forinttal finanszírozza – mely összeg messze nem elég fenntartásukhoz.

Míg tavaly Szentendre további 142 millió forinttal támogatta óvodáinkat, idén 272 millió forinttal járulunk hozzá működésükhöz. Így tehát meg tudjuk adni a 13. havi bért a bölcsődei és óvodai dolgozóknak, sőt, a bölcsődékhez gazdasági szakembert is fel tudunk venni, óvodáinkban pedig 2 fő konyhai segítő munkatársat tudunk pluszban alkalmazni. Ha ezt nem lépjük meg, veszélybe kerülne óvodáink működése.

Negyedrészt neki kellett állnunk az átszervezéseknek is, amit magunkon kezdtünk. A hivatal állománya márc. 1-től 15 és fél fővel lett kevesebb – közte 8 fölösleges vezetői pozícióval -, s ezzel párhuzamosan emelnünk kellett az alapilletményt. Ami 12 éve nem emelkedett, miáltal az alacsony hivatali bérszínvonal rendkívül nehézzé tette a hivatal napi működésének biztosítását.

Ahogy említettem, 2020 az áttervezések éve lesz. A Városi Szolgáltató működését – amely felújítja és kátyúzza útjainkat, takarítja közterületeinket, elviszi a szemetet stb. – nagyságrendileg hasonló mértékben finanszírozzuk, mint tavaly (1 milliárd 96 millió forinttal), de mélyreható változásokat tervezünk működésében, melytől megtakarítást, növekvő hatékonyságot, tehát végső soron több elvégzett munkát várunk.

És ilyen újratervezést végzünk a Ferenczy Múzeumi Centrumnál, az FMC-nél is. Az FMC korábbi működése fenntarthatatlan, lényegében egy nagyvárosi léptékű intézményhálózatot kellene kisvárosi finanszírozással megoldanunk. Ezért kezdeményezzük az FMC állami fenntartásba kerülését.

Természetesen, a város kulturális élete számunkra is nagyon fontos.

A Szentendrei Kulturális Központ Kft. – amely szervezi a Tavaszi Fesztivált, az Ister Napokat, a Szentendre Éjjel-Nappalt, a nyári színházat, az adventet, vagy az idéntől elinduló városrészi ünnepeket – költségvetése 2019-hez képest nőtt.

Ez a 45 millió forintos plusz összeg elsősorban abból fakad, hogy itt sem számoltunk pályázati pénzekkel, holott 2019-ben 75 millió forint pályázati támogatás érkezett.

Egy költségvetés mindig lenyomata városának, és annak vezetésének. Most töltjük első évünket. Ez az első év lesz a legnehezebb, mert át kell állnunk egy új szemléletmódra. Saját lehetőségeinkre támaszkodva szervezzük újra tevékenységeinket. Választási programunkhoz hűen, a szentendreiek életminőségén kívánunk javítani.

 

Szentendre, 2020. március 6.                                             Fülöp Zsolt polgármester

Polgármesteri tájékoztatás Szentendre 2020-as év költségvetéséről

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
szo 02

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 02

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.