2021. január 21., 14:46
A tavaly kialakult gyakorlat szerint, Fülöp Zsolt polgármester a képviselőkkel való egyeztetést követően a veszélyhelyzetben ráruházott hatáskörben döntött a 2021. január 20-ra tervezett ülés előterjesztéseiről és határozati javaslatairól. 

A városi cégek és intézmények pénzügyi jelentése

A városi cégek és intézmények vezetői pénzügyi jelentést készítettek az önkormányzat részére, hogy bemutassák, a koronavírus miatt milyen változásokat kellett eszközölniük a 2020-as költségvetésükben. A koronavírus és az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonások miatt a város 2021-es költségvetése is nehezen tervezhető, ugyanis csak a helyi iparűzési adó felezése nagyjából 500 millió forint bevételkiesést eredményez. Mivel azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány hogyan kompenzálja az elvonásból keletkező veszteséget, a tervezést csak a fennálló hiánnyal tudják megtenni. Emiatt teljesen újra kell tervezni az intézmények és a közszolgáltatások működtetését.  Mivel az Önkormányzat célja az, hogy minden munkahelyet megmentsen, és a közszolgáltatásokat a jelenlegi színvonalon megőrizze, a takarékoskodást a hivatalon belül kezdi meg. Fülöp Zsolt ugyanakkor elmondta, hogy nem mondanak le azokról a meghatározó célokról, amelyek miatt a polgárok bizalmat szavaztak a városvezetésnek. Így megkezdik a közösségi tervezés és a városrészi költségvetés megvalósítását, lényegesen kevesebb keretösszeggel, folytatódik a 11-es út újratervezésének segítése és az együttműködés a Magyar Közúttal, illetve az építési szabályzat felülvizsgálata.

Tájékoztatás az EUROVELO 6-os kerékpáros hídról

A testületi egyeztetésen a képviselők tájékoztatást kaptak az EUROVELO 6 tervezett kerékpáros hídja ügyének legújabb fejleményeiről. A polgármester tavaly év végén megkereste a Fővárosi Vízműveket, tárgyalásokat folytattak, majd 2020. december 9-én Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója és Csörnyei Géza üzemeltetési igazgató levelet küldött Fülöp Zsoltnak, amelyben tájékoztatták az év eleji hídszavazással kapcsolatos álláspontjukról. Levelük szerint ők még 2017 előtt jelezték, hogy a Vízművek kizárólag a Határcsárdánál lévő hídhelyet tudja elfogadni, kizárólag gyalogos-kerékpáros híd formájában. Erről tájékoztatták a Nemzeti Infrastruktúra Zrt.-t, de a 2018-as tárgyalásokra meg sem hívták a Vízművek képviselőit, és 2020-ig nem is keresték őket az ügyben. 2019 augusztusában egy kormányhivatali döntést követően újra felmerült a nevük, a döntéshozatalban azonban egészen 2020. január 31-ig nem vettek részt,  ugyanis ekkor jelentkeztek be ügyfélként a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalához tájékozódni, és részt venni a folyamatokban. 2020. február 3-án hivatalosan tájékoztatták a Nemzeti Infrastruktúra Zrt.-t, hogy kizárólag a Határcsárdánál lévő helyet tudják elfogadni, mert szeretnék megakadályozni, hogy a kiemelt jelentőséggel bíró, a fővárost és a főváros környéki agglomerációt ellátó ivóvízbázis veszélybe kerüljön. Jelezték a levélben továbbá azt, hogy a hídszavazás során a szentendreiek által preferált déli hídhelyszínre, illetve a Postás strandra vonatkozóan még nem készült hatástanulmány, azonban a Fővárosi Vízművek nem zárkózik el az elkészítésétől. Levelükben arra is kitértek, hogy Nyugat-Európában és a Dunán sok helyen nem híddal, hanem komppal oldják meg az átkelést. Éppen ezért azt javasolják, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy a szigetmonostori rév és a Postás strand között kerékpáros komp közlekedjen, amely remek turisztikai attrakció lehetne, hiszen a Dunáról feltárulhatna Szentendre látképe a közlekedők számára. Fülöp Zsolt a levél tartalma alapján arra kérte Révész Máriuszt, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztost, hogy végezzék el a hatástanulmányt a déli hídhelyszínekre és a kompos közlekedésre is.

Az általános iskolák körzethatárai

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 24. § (1) bekezdése szerint az illetékes tankerületi központ – a települési önkormányzatok véleményének beszerzését követően – határozza meg az általános iskolák felvételi körzetét. Az iskolaigazgatók tárgyalását követően született megegyezést a képviselő-testület is egyhangúan jóváhagyta, így növekedik az Izbégi Általános Iskola beiskolázási körzete, csökken a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola leendő elsőseinek létszáma – az előzetes adatokból az derült ki ugyanis, hogy nagy valószínűséggel az iskola nem tudja majd fogadni az összes körzetes gyermeket, és pontosítják a felvételi körzeteket.

Új közszolgáltatás Szentendrén

Kötelező közszolgáltatássá válik a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítása. Eszerint az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények ürítéséből származó, a közüzemi csatornahálózatba, vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások és az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni, valamint azt köteles a közszolgáltatónak bejelenteni és átadni. Az ingatlantulajdonosnak szerződést kell kötnie a kijelölt közszolgáltatóval, és a szennyvízre vonatkozó közszolgáltatást legalább évi egy alkalommal igénybe venni. A módosításra azért volt szükség, mert több lakossági bejelentés érkezett Pismány és Szarvashegy városrészről, hogy vannak olyan ingatlantulajdonosok, akik közterületre szivattyúzzák a szennyvizet. A módosítást a képviselő-testület egyhangúlag támogatta.

A V8 uszoda sávkiosztása

Világos, egyértelmű, mindenki számára megismerhető kritériumrendszert alkottak meg a V8 uszoda sávkiosztáshoz, amelyet az egyesületek vezetői és dr. Juhász László, a V8 ügyvezető igazgatója hosszas egyeztetéseket követően véglegesített. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta a döntést.

A testület 26 napirendi pontot tárgyalt meg (a pontok megtekinthetők ITT)

A rendhagyó testületi ülésről készült videóösszefoglaló:

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
ked 16

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 16

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
ked 16

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
ked 16
ked 16

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
ked 16
ked 16
ked 16
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28