2017. május 11., 10:34

A Hajnal és az Alkony utca kereszteződésben várta a 10. körzet lakóit a terület képviselője, Pintér Ádám és Verseghi-Nagy Miklós polgármester május 9-én. A fórum egyik hangsúlyos témája a nemrégiben befejeződött csatornázás utáni helyreállítás volt.

Csatornázás

A lakók szerint a csatornázást végző kivitelezők gyenge munkát végeztek. Panaszolták, hogy a túlságosan szűk keresztmetszetű vezeték miatt nem lehet a rendszert fejleszteni, vagyis új lakók nem tudnak rácsatlakozni. Az út rendszeresen besüllyed, már többször kellett javítani, a csatornafedeleket pedig a meredek utakon is vízszintesen rakták le. Az egyik lakó szerint néhány ingatlantulajdonos, ahol nincs csatorna, a közterületre engedi a szennyvizet.

Pintér Ádám elmondta, hogy a kivitelezőnek az ötéves garancia alapján kell elvégeznie a pótmunkákat. Folyamatosan írják a hibalistát, de ez időigényes, mert 14 kilométeres szakasz érintett. A csatornázás megemelt támogatásának a felhasználásról a lakók dönthetnek, amit szerinte a főbb utak rendbetételére kellene fordítani.

A polgármester elmondta, hogy tervezik egy olyan rendelet megalkotását, amely lehetővé tenné azoknak az ingatlanoknak az ellenőrzését, amelyek nincsenek csatornázva, hogy rendszeresen elvitetik-e a szennyvizet.

 

Útépítés

A lakók szerint az Akácfa utca felső része szinte járhatatlan, és panaszolták, hogy a kátyúzást szakszerűtlenül, gyenge a minőségben végzik, nem bírja a terhelést hosszabb távon. Kérték, hogy a Csóka utca felső, murvás szakaszának karbantartását ne dózerrel végezzék, hanem púposan szórják ki a murvát, illetve egy lakó felajánlotta, hogy ők maguk megcsinálják a helyreállítást, ha az önkormányzat biztosítja hozzá az anyagot. Kérték a Petyina utca egy részének aszfaltozását, ahol az ott lakók már lebetonozták az utat.

A polgármester megígérte, hogy ellenőrzik a kátyúzás minőségét, mert a mennyiség mellett a minőség is fontos.

Elhangzott még, hogy a Barackvirág utca felújítására és vízelvezetésére a város 50 millió forint támogatásra nyújtott be pályázatot, melynek még várják az eredményét.

 

Köztisztaság

A Cseresznyés és a Vándor utca kereszteződésének környékét a lakók rendbe tették a Föld napján, de azóta már újból ott vannak az illegálisan lerakott szemeteszsákok, illetve a Pirkadat utca legvégén is rendszeresen lerakják a szemetet. Kérdezték, hogy az elhanyagolt telkek tulajdonosait tudja-e kötelezni az önkormányzat a kert rendbetételére, a fű levágására.

A polgármester elmondta, hogy több helyszínen állítanak fel térfigyelő kamerát az illegális szemétlerakás megakadályozására, ami a visszajelzések alapján visszatartó erővel bír.

 

Közlekedés

Pismányhoz hasonlóan itt is probléma, hogy sok ingatlantulajdonos beülteti növényekkel a kerítés előtti területet, ami a szűk utcákban még jobban nehezíti a közlekedést.

A 11-es úton reggel rendszeresen dugó van, ennek megszűntetése érdekében a lakók felvetették, hogy több kereszteződésnél lehessen a belváros felé bekanyarodni, ne csak a Református Gimnáziumnál. Kérték, hogy a súlykorlátozás be nem tartását szankcionálja a város, mert a nagy teherautók tönkreteszik az utat.

Egy lakó javasolta, hogy a Barackvirág utcában lévő üres telken alakítsanak ki egy parkolót a téli időszakban azok számára, akik a síkos úton nem tudnak hazamenni.

Felvetették a Csóka utca egyirányúsításának a lehetőségét, de többek szerint ez nem lenne praktikus.

A polgármester elmondta, hogy már megkezdődött a tulajdonosok felszólítása a kerítés előtti területek rendbetétele érdekében. A súlykorlátozás be nem tartását kamerákkal tudják ellenőrizni, és bírságolják a szabálytalanul közlekedőket. Beszámolt arról is, hogy nemrégiben tárgyalt Seszták Miklós miniszterrel, akitől biztató választ kapott a főút teljes felújítására az M0-ástól Leányfaluig, melynek esetleges megvalósulása természetesen még hosszabb időt vesz igénybe.

Pintér Ádám hozzátette, hogy zajlik a környék teljes forgalomtechnikai felülvizsgálata, például a Barackvirág utcában az összes mellékutcába kiteszik az elsőbbségadás kötelező táblát.

 

Átminősítés

A lakók szerint bár üdülőövezetről van szó, nagyon sokan állandó lakosok, és kérdezték, hogy mennyi esély van az átminősítésre, mert így több hátrány éri őket, például több adót kell fizetniük.

A polgármester szerint az elvi lehetőség megvan, de kicsi az esély, mert nagyon szigorú feltételekhez van kötve. Mint mondta, nagy nyomás van a városvezetésen, hogy korlátozzák a lakóövezeti besorolást, amivel egyetért, mert egyszer utol kell érnie magát városnak infrastrukturális téren. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester hozzátette, hogy az önkormányzat azonos összegű építményadót állapított meg az üdülőkre.

 

Egyéb kérdések és válaszok

A lakók kérték, hogy útlezárás vagy terelés esetén az önkormányzat ellenőrizze, hogy a szolgáltató megfelelően kitáblázza a változásokat, mert ezek nagyon sok bosszúságot okoznak. Elhangzott, hogy a Bérc utca alsó szakaszán nincs közvilágítás. A környéken nincs játszótér, és kérték, hogy kosárlabdapalánkot vagy kő pingpongasztalt helyezzen ki az önkormányzat. Nehezményezték, hogy ez a terület kimarad a szúnyoggyérítésből. Kérdezték, hogy a civil szervezetek miért nem használhatták a Postás strandot május elsején.

Solymosi Heléna, a Kulturális Központ vezetője elmondta, hogy egyrészt átszervezték a fesztiválok koncepcióját, másrészt figyelembe vették a közösségi tervezés résztvevőinek igényét, hogy a Postás strandot rendeltetésszerűen használják, tehát strandolásra. Tavaly a Czóbel és a Kerényi park kicsinek bizonyult a civil rendezvényeknek, ezért került idén a Dunakorzóra. Hozzátette, hogy nagy sikerrel zárult a háromnapos sörmajális, 16 ezer ember vett részt a rendezvényen.

A HÉV-megálló környéki parkolási nehézségekkel kapcsolatos kérdésre a polgármester elmondta, hogy tervbe van véve a parkolóbővítés, és amint megkapják a területet, elkezdődhet az építkezés, remélhetőleg már jövőre, idén csak apróbb „ráncfelvarrás” lesz.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 17

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 17

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 17

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 17
sze 17

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 17
sze 17
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28
vas 28