2017. június 21., 12:06

Az utcafórumok 21. állomását a Honvéd utcai Ericsson játszótéren, Boda Anikó körzetében tartották, melyen a képviselőn kívül részt vett még Verseghi-Nagy Miklós polgármester, dr. Weszner Judit irodavezető, Solymosi Heléna kommunikációs vezető, Nagy Attila kabinetfőnök. A körzetben a legfontosabb feladat az út- és járdaépítés, és az esővíz-elvezetés megoldása.

Útépítés

A lakók szerint Pannónia-telep fejlesztéséhez első lépésként infrastrukturális beruházásra van szükség, mert nagy az elmaradás. Több helyen volt már kátyúzás, de vannak még pótolni valók, viszont sokan kifogásolták a minőségét.

A vízelvezetés kapcsán szóba került az árkok lefedése, az ehhez kifejlesztett új technológia éppen szabadalmaztatás alatt áll. Ezzel a módszerrel csökkenthető a balesetveszély, illetve enyhítheti a parkolási gondokat. Az egyik lakó szerint meg kellene vizsgálni, hogy maga az árok kibírja-e statikailag a terhelést, mert szerinte nem szakszerűen építették meg.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a Móricz utca aszfaltozására, melynek eredményhirdetése a napokban várható, a tervezése már megtörtént. Boda Anikó elmondta, hogy a 2018-as előzetes tervek szerint a Muskátli és a Gyöngyvirág utca aszfaltozásra kerül azokon a szakaszokon, ahol ma még földút van.

A polgármester elmondta, hogy évi 300 millió Ft-ot költenek útépítésre a Járható Szentendréért Program keretében. Idén 6000 nm-t kátyúznak, ez tavalyelőtt 3000, tavaly pedig 4000 nm volt. Abban bízik, hogy végre utolérjük magunkat, utána már csak a keletkezés ütemében kell kátyúzni. A minőséggel kapcsolatban pedig várják a lakók visszajelzését, hogy a garanciális javítás keretében ki lehessen javítani.

 

Környezetszennyezés

A körzetben nagy a por, melynek a lakók szerint több oka is van: közel van a 11-es főút, az uralkodó széljárás az ipartelepről errefelé hozza a port, illetve a kátyúzások során is sok homokot hordtak az utakra. Több helyen égetnek, folyamatosan égett gumiszagot lehet érezni. Télen, a tüzelési időszakban pedig sokan nem csak fával tüzelnek, a lakók szerint ezt is ellenőrizni kellene. Kérték, hogy a város mérje meg körzetükben a légszennyezettség mértékét. Szóba került az ivóvízbázis ügye is: egy lakó kevesellte, hogy éves szinten csak egy adatot közölnek az ivóvíz minőségéről.

A polgármester szerint a légszennyezettség-mérésnek nincs akadálya, s kérte, hogy a lakók határozzák meg a helyszínét. Hozzátette, hogy a környezetvédelmi hatósággal már bejárták az ipartelepet, és a hatóság mindent megfelelőnek talált.

Javasolta a lakóknak, hogy ha égetést tapasztalnak, hívják ki a tűzoltókat, akik komoly bírságot szabnak ki ilyen esetekben. A vízbázissal kapcsolatban elmondta, hogy a környezetvédelmi államtitkártól kapott tájékoztatás szerint nincs veszélyben az ivóvíz, a monitorizás adatai alapján teljesen rendben van a minősége.

 

Közlekedés

A lakók felháborodottan panaszolták, hogy bár körzetük lakó-pihenő övezet, ahol a sebességhatár 20 km/h, az autók ezt többszörösen túllépik. Szerintük a rendőrségnek egy hónapig tartó intenzív ellenőrzést kellene végezni. Kritikus hely az Irányi Dániel utca és a Liliom utca, ahol a forgalomlassítás érdekében kérték fekvőrendőr felállítását, ai Irányiban meglévő alacsonyabbra és keskenyebbre építését, illetve szóba került virágládák kihelyezése is. Sokan nem tartják be a jobbkéz-szabályt sem. A közlekedést nehezíti, hogy az utcák szűkek, a parkoló autók miatt sokszor nem lehet bekanyarodni.

Egy lakó szerint a rendőrök sincsenek tisztában a pihenő-lakóövezetet jelző tábla jelentésével, mert az tiltja a parkolást. A jelenlévők is többféleképpen értelmezték, felmerült például, hogy a lakók vagy a hozzájuk érkező vendégek megállhatnak-e az utcán. A HÉV-megálló környékén az autók szabálytalanul parkolnak, a Szent István-telepihez hasonló megoldást javasoltak.

Jelezték, hogy az altiszti akadémiánál a reggeli és délutáni időszakban nem lehet bekanyarodni a Rózsa utcába, mert a lámpa nem ad rá lehetőséget, illetve nincsenek egymással összhangban a lámpák.

A polgármester szerint mindenképpen megoldják az Irányi Dániel utca forgalomlassítását. Hozzátette, hogy a végállomásnál lévő parkoló bővítése tehermentesítheti majd ezt a HÉV-megállót. A zöldhullámmal kapcsolatban elmondta, hogy az új vezérlés alapján öt program váltakozik a forgalom függvényében, de az utcafórumokon elhangzott észrevételeket összegyűjtik, és átadják a közút kezelőjének.

 

Köztisztaság

A lakók sérelmezték, hogy a Városi Szolgáltató nem szállítja el a közterületről összegyűjtött törmeléket. Sokan jelezték, hogy a járdákra kilógó növények, illetve a kirakott kövek akadályozzák a közlekedést. Egy lakó az ingyenesen leadható 3,5 köbméter zöldhulladék mennyiségének növelését kérte. Jelezték, hogy a sínek melletti csatornában patkányt találtak.

A polgármester elmondta, hogy két köztisztviselő ellenőrzi az ingatlanokat, és ahol szabálytalanságot találnak, felszólító levelet küldenek a tulajdonosoknak, a lakók pedig az ügyfélszolgálatra tehetnek bejelentést. Hozzátette, hogy megrendelik a rágcsálóirtást.

 

Közbiztonság

A lakók hiányolták a rendőrök és a közterület-felügyelők jelenlétét. A polgármester elmondta, hogy jövőre emelik a felügyelők létszámát, és a rendőrség is kapacitáshiánnyal küzd.

 

Egyéb témák

  • Szóba került a katonai akadémia nyitott lőtere. Egyesek szerint Izbégre kellene vinni, vagy pedig zárttá építeni, mások szerint erre nincs reális esély a hatalmas költség miatt, illetve Izbégen gyakorlótér van, ami teljesen más, mint a lőtér.
  • Jelezték, hogy a környéken nincs köztéri illemhely, pedig a Lidl bevásárlóközpontnál nagy szükség lenne rá.
  • A játszótéren szükség lenne vízre és közvilágításra, akár napelemesre is, mint a város más részein. A téren ugyan van kút, de jelenleg nem üzemel. A régebben ott lakók emlékeztek rá, hogy azért zárták el, mert sokan innen hordták haza a vizet, illetve elvitték a csapot. A polgármester megígérte, hogy tesznek még egy próbát, és beüzemelik a kutat.
  • A szemétdíj elmaradt számlázásával kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy idén április elsejétől ez az NHKV hatáskörébe tartozik, és ez nem helyi, hanem országos probléma.
  • Egy lakó a köztéri kőrisfára panaszkodott, amelynek gyökere felnyomta a járdát és a kerítését.
  • Kérdezték, hogy tervezi-e a város a körzetükben közösségi ház kialakítását. A polgármester elmondta, hogy a III. kerületben van jól működő idősek otthona, hasonlót szeretnének megvalósítani Szentendrén is.
  • Szóba került a tehermentesítő út kérdése, de a polgármester szerint ennek megépítésére egyelőre nincs esély.

 

A fórum végén a lakók megdicsérték az út melletti muskátlikat, bár szerintük locsolni nem csúcsidőben kellene. Elmondták, hogy láthatóan fejlődik a város, jó itt élni, de szerintük túlságosan a turistákra összpontosít a városvezetés. A polgármester elmondta, hogy mindent megtesznek a források növelése érdekében, és nagy feladat a régebben épült intézmények felújítása, mint például a könyvtár, a Dunaparti Művelődési Ház és a főtéri képtár.

 

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 10

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 10

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 10

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 10
sze 10

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 10
sze 10
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
pén 12
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26