2024. június 5., 08:28

2024. június 4-én, a trianoni békeszerződés 104. évfordulóján Szentendre Város Önkormányzata a Kálvária dombon tartotta a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett megemlékezését. Fülöp Zsolt polgármester köszöntőjét követően Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója mondott ünnepi beszédet, majd Csoóri Sándor „Sündi” népzenész és Caussanel Izabella énekművész az eseményhez méltó, színvonalas produkcióját hallhatta a közönség.

Az esős-borús idő után Szentendrén kisütött a nap Magyarország egyik legfájóbb történelmi eseményére emlékező műsor idejére. A 17 órakor kezdődő ünnepségre érkezők az MH SZHTP katonazenekara dallamai kíséretében gyülekeztek.

A polgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy négy éve, a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján a koronavírus-járvány miatt videóüzenetben üdvözölte a szentendreieket két testvérvárosunk, Zilah és Kézdivásárhely polgármestere. – Ahogy a határok, úgy a covid sem választhatott el minket egymástól. Ne hagyjuk, hogy határokat húzzanak közénk, magyar és magyar közé – fogalmazott Fülöp Zsolt és emlékeztetett arra, hogy ezen a napon évek óta a városi ünnepség résztvevői megfogják egymás kezét és egy nagy kört alkotva közösen énekelnek. – Kövessük ezt a példát. A közöttünk álló jelképes határokat lebontva, tegyünk így, cselekedjünk közösen ne csak ezen a napon, hanem egész évben, a hét minden napján!

Ezután Lőrinczy György, a Szentendrei Kulturális NKft. előadó-művészeti ügyvezetője, a Szentendrei Teátrum igazgatója, művészeti menedzser kezdte beszédét a Dunakanyar költője, családi jóbarátjuk, Jékely Zoltán soraival.

Hol vagytok drága volt lakásaink,
viharvert, pusztuló kisvárosokban?
A boltíves szobákban más lakik,
bizony, idegen ember lakik ottan.

Ezek után felelevenítette fiatalkorának meghatározó, határon túli emlékeit, majd felolvasott egy rövid részletet annak a törvénynek a preambulumából, amely nemzeti emléknappá nyilvánította az 1920-as trianoni döntés napját, június 4-ét, amelyhez hozzáfűzte:

„Ismét a hivatásom jár a fejemben, és megállapítom, hogy a törvény pontosan megírt szövegét azzal tudnám kiegészíteni, hogy csak a kultúra, a művészet jelenthet némi feloldozást ebben a szinte élhetetlen helyzetben, melybe a történelem minket, magyarokat kényszerített. Az összetartozás szimbóluma meg mi lenne más, mint a magyar nyelv. Kedvenc erdélyi drámaírómat, Sütő Andrást idézve: »Mily roppant gazdagság ez! S mily kozmikus magány övezi mégis!«”

Az intézményvezető egy kérdéssel zárta beszédét: „Aztán a gondolat-hullámvasúton a nemzeti összetartozásról egy, az emléknap eredeti szándékához nem illeszkedő, de számomra, 2024-ben mégis megkerülhetetlen kérdés fogalmazódik meg bennem: vajon értjük-e azt mindannyian, hogy a többségi létben mennyire fontos együttműködni a másképp gondolkodókkal is, határainkon belül is megvalósítva a nemzeti összetartozás eszméjét?

Csoóri Sándor „Sündi” Junior Príma díjas népzenész és Caussanel Izabella énekművész Van egy forrás titok alatt című ünnepi műsorát követően a résztvevők az MH SZHTP zenei kísérete mellett helyezték el koszorúikat a Trianon-emlékműnél:

 • Szentendre Város Önkormányzata nevében Fülöp Zsolt polgármester, Magyar Judit alpolgármester és Pilis Dániel alpolgármester
 • A Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnoksága nevében Márki Miklós alezredes, parancsnok
 • A Fidesz és az Összeköt Egyesület nevében Petricskó Zoltán, és Boda Anikó önkormányzati képviselő
 • A Kereszténydemokrata Néppárt Szentendrei Szervezete nevében Kun Csaba
 • A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület nevében Herczeg Gábor elnök, Helyes Imre önkormányzati képviselő és Pál Gábor képviselő
 • A Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub nevében Horváth Jenőné elnök és Kocsi László ezredes, titkár
 • A Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Baráti Társaság nevében Boda Anikó elnök és Stefanek János vezetőségi tagok
 • A Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete nevében Jolanda Willemse elnök és Krizbainé Szabó Éva vezetőségi tag
 • A Szentendrei Petőfi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület nevében Kun Csaba elnök, Varga László elnökségi tag, valamint Dragon József és Szadeczky Ferenc
 • A Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium nevében Molnárné Reskovits Zsuzsanna igazgató
 • A Templomdombi Általános Iskola nevében Tenkesné Halász Enikő igazgató
 • A Barcsay Jenő Általános Iskola nevében dr. Bilonka Judit igazgató
 • A Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola nevében Énekes Rita igazgató és Ott Adrienne igazgatóhelyettes

A június 4-i városi ünnepség a pár éve bevezetett hagyomány szerint az idén is a székely himnusz közös éneklésével zárult.

Fotó: Szentendre.hu