Működési bevételcsökkenés*

védekezés költségei
Az önkormányzat működési bevételei többek közt az önkormányzati ingatlanok bérleti díjából, a parkolásból*, a behajtási engedélyekből, valamint a közterület-foglalási* és az iskolai étkeztetés díjából származnak, de ideszámítják az egyes pénzügyi tranzakciókat is. 

A koronavírus-járvány hatásainak enyhítése miatt a polgármester úgy döntött, hogy április 1. és június 30. között az önkormányzat tulajdonában álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díját felfüggeszti, néhány kivételtől eltekintve.

2019-hez képest – (a parkolás és a közterület-használat díjmentesség miatti bevételcsökkenésen kívül) – 105, 1 millió forinttal kevesebb működési bevétele volt a városnak 2020-ban. A különbséget elsősorban az okozza, hogy ’19-ben több mint 100 M Ft-ot tett ki a V8 lízing miatti tagi kölcsön kamata, valamint az ingatlaneladásokból származó ÁFA.

Hogy a 105,1 milliós bevételcsökkenés nagyságrendjét érzékeltessük:
A kormányzati elvonások után ennyivel kellett csökkenteni a Városi Szolgáltató NZrt. önkormányzati támogatását, amit a közterületek gondozásától, parkfenntartástól vont el.

*a parkolási díjmentességet és a közterület-használati díjmentességet külön cikkben tárgyaltuk