A járvány elleni védekezés költségei

védekezés költségei
Mivel a kormányzati központi keretből nem biztosítottak kellő mennyiségű védőfelszerelést az egészségügyi, a szociális, és a közfeladatokat ellátó intézményeknek (rendészet, Városi Szolgáltató NZrt., óvodák stb.), ezért ezeket az önkormányzat vásárolta meg. Az önkormányzat létrehozta a Szentendrei Éléstárat, és közétkeztetési kedvezménnyel segítette a rászoruló családokat.  Ezen kívül napi egyszeri, ingyenes melegételt biztosított (kiszállítással) azoknak az időseknek és karanténban lévőknek, akik ezt igényelték.

Védőeszközök és felszerelések beszerzésére (arcmaszk, fertőtlenítőszer, COVID tisztítószer, védőoverall, arcpajzs, infra hőmérő, ügyfélszolgálati védőüveglap) 10,3 millió forintot költött az önkormányzat.

A kormány a települések polgármestereinek feladatkörébe utalta, a veszélyhelyzet idején a lakóhelyüket el nem hagyó 70 éven felüliek, és a karanténba kényszerültek ellátását.
A polgármester a fogyatékkal élőkre is kiterjesztette a gondoskodást.
Ezért az étkeztetés teljes költsége 12,5 millió forint volt. 

A rászorulók támogatására létrehozott Szentendrei Éléstár élelmiszerrel, tisztítószerrel történő feltöltésére az önkormányzat több, mint 3,2 millió forintot adományozott. (Emellett rengeteg önkéntes adományozó is volt, akik a felhívás hatására utalással vagy személyesen behozott élelmiszercsomaggal segítettek.)
A koronavírussal összefüggő egyéb költségek (kommunikáció, informatika) 3,3 millió forintot tettek ki.
Csak a Polgármesteri Hivatal költségvetéséből 29,3 millió forintot fordítottak a védekezésre.

A város az intézményeivel és cégeivel együtt összesen mintegy 80 millió forintot költött a járvány elleni védekezésre.

Hogy a több, mint 29 milliós költség nagyságrendjét érzékeltessük:
az Avar utca-Botond utca-Erdélyi utca felújítása összesen 36,5 millió forintba került 2019-ben.