Költségvetés 2020. I-III. negyedév

költségvetés

A koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében hozott korlátozó intézkedések – ahogy a világon minden gazdálkodó szervezetet – úgy Szentendre önkormányzatát is érzékenyen érintették, ellehetetlenítették a 2020-as költségvetési tervet. A kormányzati intézkedések többletterhet róttak az önkormányzatra, anélkül, hogy ehhez forrást biztosítottak volna, mi több, elvontak jelentős összegeket. Az iparűzési adóbefizetés határidejének őszre halasztása tovább nehezítette az önkormányzat gazdálkodását.

(Az oldalon a bevételkieséseket a költségvetési tervszámokhoz, ill. a 2019-es év hasonló időszakának teljesítési adataihoz viszonyítottuk.)


2020-ban az önkormányzat mintegy 783 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatott, mint 2019-ben.


Iparűzési, építményadó
és működési bevételkiesés*


Összesen:
-556,3 M Ft

*2019-hez képest

A koronavírus-járvány elleni védekezés
költségei

Védőfelszerelés, fertőtlenítő, COVID-tisztítószer, egyéb költségek
-10,3 M Ft
Idősek és karanténban lévők ellátása
-12,5 M Ft
Szentendrei Éléstár feltöltése
-3,2 M Ft
Egyéb költségek
-3,3 M Ft


Összesen:
-29,3 M Ft 


Költségvetés-módosítás: elkerülhetetlen költségcsökkentések

A veszélyhelyzeti kormányintézkedések és az önkormányzat saját döntései alapján, a képviselő-testület módosította a 2020-as év költségvetését. A módosítás tartalmazza a kormánydöntések miatti bevételkieséseket, és az önkormányzati intézményekkel, gazdasági társaságokkal egyeztetett költségcsökkentéseket is.
A módosított terv szerint, az önkormányzatnál éves szinten csökkennek a személyi juttatások, járulékok (19,7 M Ft-tal), a dologi kiadások (133,4 M Ft-tal), a támogatások (78,9 M Ft-tal), a beruházások (57,9 M Ft-tal), a felújítások (42,5 M Ft-tal), valamint a fejlesztési támogatások (40 M Ft-tal). A módosított költségvetés az intézményektől mintegy 154 M Ft-ot vont el.


A városnak nincs hiteltartozása, stabil a pénzügyi helyzete

Az ésszerű takarékoskodásnak köszönhetően, a város megőrizte pénzügyi egyensúlyát. A súlyos kormányzati elvonások, és a járvány miatti komoly bevételkiesések ellenében is. Az online médiában elterjedt állításokkal szemben, a város nem vett fel 1 milliárd Ft-os hitelt. A folyószámla-hitelkeret szerződés keretösszegének megemelése teljesen más dolog, mint a hitelfelvétel. Novák Andreát, a Pénzügyi Iroda vezetőjét kérdeztük Szentendre pénzügyi helyzetéről.
Tovább


Magyar Judit: A kötelező feladatokat teljesítettük és a munkahelyeket is megőriztük

A koronavírus-járvány világszerte felborította a települések gazdálkodását. Itthon különösen nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok, mert a kormányzati intézkedések, ahelyett, hogy támogatták volna a településeket a járvány elleni védekezésben, forrásokat vontak el. Ebben a helyzetben sokkal többre nem vállalkozhat az önkormányzat, minthogy megőrzi pénzügyi stabilitását, ellátja kötelező feladatait (pl. bölcsődei, óvodai ellátás, szociális gondoskodás), megtartja az önkormányzati munkahelyeket. A város költségvetésének módosításánál ezek voltak a fő szempontok, mondta Magyar Judit a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság elnöke. „Sok jóra jövőre sem számíthatunk, mert a világjárvány okozta gazdasági válság hatása akár évekig elhúzódhat. Ennek enyhítésének költségeit a kormány jórészt az önkormányzatokkal fizetteti meg. Legalábbis az idei intézkedései alapján.”

Bővebben, Szentendre és Vidéke, 17. szám