Közterület-használati díjmentesség

közterlethasználati díj
A turizmusból és a vendéglátásból élők nehéz helyzetét enyhítendő, május 4. és szeptember 1. között a kormány mentesítette a közterület-használati díj megfizetése alól az ebben érdekelt vállalkozásokat.* Ez újabb bevételkiesést okozott az önkormányzatoknak.

A rendelet szerint, a vendéglátásban dolgozó vállalkozóknak nem kell közterület-használati díjat fizetniük a vendéglátó üzlet közterületen lévő terasza után. Szentendre polgármestere úgy döntött, hogy nem csak a vendéglátósoknak engedi el 2020. április 1. és június 30. között a közterület-használati díjat, hanem minden utcára kitelepült árusnak.** Annak, aki a fenti időszakra már befizette ezt a díjat,  a 2021. évi közterület-használati díjban számolják ezt el.

A város 2020-ra 30 millió forint bevételt tervezett a közterület-használati díjból. Május 4-ig ilyen címen mintegy 9 millió Ft folyt be a város költségvetésébe. 2019-hez képest összességében 9,5 millió forinttal kevesebb bevétele volt a városnak ezen a címen.

Hogy a 9,5 millió forintos bevételkiesés nagyságrendjét érzékeltessük:
a Kikerics utca burkolata és az Ábrányi lépcső folytatásában 3,5 millió forintból épülhet új szakasz, a Kisfaludy utca kockaköves burkolata 2,4 millió forint volt, a gyermekorvosi rendelő burkolatának javítása 2,4 millió forint volt.

*168/2020. (IV. 30.)
**28/2020. (IV.08.)

…………………………………….

Kisokos: mi a közterület-használati díj?
A közterületet rendeltetésétől eltérően használni közterület-használati engedély birtokában lehet.
A közterület-használati engedély kiadására vonatkozó eljárás önkormányzati hatósági ügy, melyben a hatóság határozathozatal helyett az ügyféllel írásban hatósági szerződést köthet. A kérelmező a közterület-használatáért – a rendeletben szabályozottak szerinti eltérésekkel – közterület-használati díjat köteles fizetni. A közterület-használati díjak megállapítása minden megkezdett négyzetméter után történik. (A közterület-használati díjjal kapcsolatos szabályokat a Képviselő-testület 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendelete tartalmazza-)