A gépjárműadó elvonása

gépjárműadó elvonása
Mivel a kormány a járvány elleni védekezésben kölcsönös teherviselést vár el, egy vonatkozó* kormányrendelettel elvonta a gépjárműadót az önkormányzatoktól. Ez a rendelet a városi költségvetést éves szinten  összesen 118, 8 millió forinttal kurtította meg.

Hogy az elvonás nagyságrendjét érzékeltessük:
A Vasvári Pál Úti Óvoda tetőfelújítására 57-110 millió forintos ajánlatok érkeztek be. A város évente a bölcsőde költségvetéséhez 88,3 millió forinttal, a Gondozási Központ működéséhez közel 90 millió forinttal járul hozzá.

*92/2020. (IV. 6.)

…………………………………….

Kisokos: mi a gépjárműadó?
A belföldi rendszámmal rendelkező gépjárművek, valamint az ország területén közlekedő, külföldön nyilvántartott tehergépjármű után gépjárműadót kell fizetni. Az adó megfizetésére kötelezett a hatósági nyilvántartásban az év első napján üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szereplő személy, ill. több tulajdonos esetén annak a személynek, akinek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították.
Az adókötelezettség a gépjármű forgalomba helyezését követő hónap első napján keletkezik.
Az adó mértéke a személygépkocsi esetén annak gyártási évétől és teljesítményétől, autóbusz esetén annak önsúlyától, teherautó esetén annak önsúlyától és raksúlyától függ.