2022. január 14., 17:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
„Kezelhetetlen a helyzet. Az emberek özönlenek, és a társasházépítők az egyetlenek, akik profitálnak a dologból, és átalakítják a város karakterét… A településeknek gondoskodniuk kell… az önkormányzati szolgáltatásokról, Érdnek ugyanakkor nincs nagy ipara, a helyi bevételek alacsonyak” – mondta Érd polgármestere, Csőzik László a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) Érden tartott elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatón.  

A sajtótájékoztatón Csőzik László kiemelte azokat a problámákat, amelyekkel azoknak a Budapest környéki önkormányzatoknak kell szembesülniük, ahová az elmúlt években rendkívül nagy számban költöztek ki családok. Mint mondta, ez nagy öröm, ugyanakkor a településeknek gondoskodniuk kell a bölcsődékről, óvodákról, iskolákról, egyéb önkormányzati szolgáltatásokról. Példaként említette Érdet, amelynek lélekszáma az elmúlt két évben 68-ról 75 ezerre duzzadt, ezzel előlépett Magyarország tizedik legnagyobb vidéki városává. A városnak ugyanakkor nincs nagy ipara, a helyi bevételek alacsonyak, és ez igaz a régió több más agglomerációs településére is.

– Kezelhetetlen a helyzet. Az emberek özönlenek, és a társasházépítők az egyetlenek, akik profitálnak a dologból, és átalakítják Érd kertvárosias karakterét – jegyezte meg a polgármester. A városvezetés elhatározta, hogy szembemegy ezzel a folyamattal – ahogy ezt már több település is tette –, és új helyi építési szabályzatot alkot.
A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy kell agglomerációs politika, és ez meg is fog jelenni a magyar belpolitikában. –  Szövetségben megyünk tovább, az a cél, hogy kiaknázzuk az együttműködésben rejlő lehetőségeket… – hangsúlyozta Csőzik László.

Karácsony Gergely, a MÖSZ társelnöke, Budapest főpolgármestere kiemelte, hogy jelentős folyamat indult el akkor, amikor a MÖSZ keretein belül a főváros és az agglomerációs települések elkezdtek közösen gondolkodni, hiszen számos közös problémájuk van, amire külön-külön nem fognak választ találni.
– Elindult a közös gondolkodás arról, hogy a közösségi közlekedés és a fontos közszolgáltatások átgondolásával hogyan tudunk olyan régiót létrehozni, amiben a települések őrzik identitásukat, saját érdekeiket képviselik, mégis megtalálják a közös megoldásokat arra, hogy a régió élhetővé váljon és az is maradjon. Körülbelül harminc éve nem sikerült megugrani a politikának azt a nem túl magasra tett lécet, hogy legyen közös gondolkodás Budapest és agglomeráció viszonylatában.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az Egységben Magyarországért közös miniszterelnök-jelöltje emlékeztetett arra: a MÖSZ korábban azt kérte a kormánytól, hogy kompenzálja száz százalékban a településektől elvont iparűzési adót, illetve a minimálbér-emelés fedezetét teremtsék elő és adják oda a városoknak, a közösségi közlekedés területén elvont pénzeket szintén adják vissza, és kompenzálják az önkormányzatok számára az energiaárak növekedését is. – Egyelőre csak a minimálbér-emelés közvetlen kompenzálására van ígéret – jegyezte meg. A következő kormány szándékairól szólva elmondta, hogy helyreállítja az önkormányzatok függetlenségét. Nem azt kérik majd a települési önkormányzatoktól, hogy a kormányt képviseljék, hanem eredeti hivatásukat betöltve a lakosságot, a magyar embereket képviseljék akár a kormánnyal szemben is.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere szintén az elvonásokról és az önkormányzatok súlyos pénzügyi helyzetéről beszélt.
– Bármennyire igyekszünk megszorítani a saját költségvetésünket, befordítani minden tartalékot, nem elég… Éppen ezért a MÖSZ újra a kormányhoz fordul, és kezdeményezi az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának azonnali összehívását – mondta Gémesi György, hozzátéve: tájékozódott Schmidt Jenőnél, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökénél, aki egyetért e javaslattal, és csatlakozik a kezdeményezéshez.

Az agglomerációs településeket sújtó problémák már a MÖSZ tavaly decemberi szentendrei ülésén is nagy hangsúllyal kerültek szóba. Fülöp Zsolt kezdeményezésére akkor alakult meg az agglomerációs tagozat a MÖSZ-ön belül, melynek elnökévé Szentendre polgármesterét választották.

Szöveg és fotó forrása: Helyben.hu

A borítóképen(balról jobbra): Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az Egységben Magyarországért közös miniszterelnök-jelöltje, Csőzik László, Érd polgármestere, Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere, Karácsony Gergely, a MÖSZ társelnöke, Budapest főpolgármestere