2021. december 8., 22:10
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az önkormányzatokat sújtó kormányzati döntések kritikus helyzetbe sodorhatják a települések jövő évi gazdálkodását – hangzott el a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) Szentendrén tartott mai elnökségi ülésén. A tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón Gémesi György, a MÖSZ elnöke hangsúlyozta: „Kevesebből nem lehet többet adni!” Ha az önkormányzatok nem kapják vissza a forrásaikat, nem fogják tudni a lakosság által elvárt színvonalon nyújtani a szolgáltatásaikat.

A MÖSZ elnökségi ülését azért tartotta ma Szentendrén, mert az egyik kiemelt téma az agglomerációs települések helyzete volt. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármesterének kezdeményezésére a főváros és a Budapest vonzáskörzetében élő települések részvételével agglomerációs tagozat alakul a szervezeten belül. A tagozat elnökévé választott Fülöp Zsolt elmondta: felül kell vizsgálniuk az elavult agglomerációs törvényt; tisztázni kell, hogy a közlekedési kérdések kezelésében mit lehet megoldani önkormányzati szerepvállalással és mi az állam feladata ezen a területen. Végül, de nem utolsósorban sürgette, hogy az államtól kapják vissza az építési hatósági jogköröket az önkormányzatok.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a MÖSZ is csatlakozik ahhoz a közös nyilatkozathoz, amelyet pártállástól függetlenül mind a huszonhárom megyei jogú város vezetője aláírt. A dokumentum az önkormányzatok 2022. évi gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedések, negatív folyamatok megoldása érdekében megfogalmazott működési kompenzációs igényeket foglalja össze. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja a követeléseik közül kiemelte: a helyi iparűzési adó felezésével kieső adóbevételeket 100%-ban a központi költségvetésnek kell kompenzálnia.

FOTÓ: Bácsi Róbert

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a nemzetközi összehasonlításban magas halálozási arányszámokra utalva élesen bírálta az Orbán-kormány járványügyi intézkedéseit. „Míg más országokban teszteléssel igyekeztek védekezni a Covid ellen, a magyar állam – mondta Márki-Zay Péter – a települési önkormányzatok forrásainak elvonásával teszi.”

Eszes Béla, a MÖSZ társelnöke, Jánoshida polgármestere részletezte, hogy milyen súlyos érvágást jelentenek a kieső bevételek a kistelepülések, falvaink életében. Például a gépjárműadó elvonása vagy a Covid elleni védekezésre fordított többletkiadások az önkormányzatok 15-20, de akár 30 százalékát is felemésztik, ezért számukra is rendkívül fontos az érdemi kompenzáció.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a veszteség mértékét érzékeltetve úgy fogalmazott: a Lánchíd felújításának költségeinek megfelelő összeg esik ki a főváros költségvetéséből, ha elmarad az állami kompenzáció.

„Kevesebből nem lehet többet adni!” – figyelmeztetett Gémesi György. Hangsúlyozta: ha az önkormányzatok nem kapják vissza a forrásaikat, jövőre nem fogják tudni a lakosság által elvárt színvonalon nyújtani a szolgáltatásaikat.

A Magyar Önkormányzati Szövetség elnöksége széleskörű együttműködésre törekszik minden olyan politikai szereplővel, amely támogatja a helyi önkormányzatiság helyreállításáért végzett munkát. „Az önkormányzatok autonóm működési feltételeit biztosító átlátható, demokratikus rendszerre van szükség– mondta a MÖSZ elnöke. – Ezért dolgozunk. Ellenségeskedés helyett szeretnénk sikeres pályára állítani ezt az országot!”

 

Az önkormányzati szövetség szakmai programot dolgoz ki az önkormányzatok működésének újraszabályozásáért, amit minden politikai szereplőnek és miniszterelnök-jelöltnek eljuttatnak, kérve a támogatásukat.

FOTÓ: Bellai László