2022. augusztus 11., 14:07
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A H5-ös HÉV végállomásának forgalmi irodájába először 2009-ben került defibrillátor készülék , amelyen 2013-ban a szavatossági idő lejárta után végezték el a szükséges alkatrész javításokat. 2022. augusztus 5-én Magyar Judit alpolgármester Hegedűs Tamással és Bondár Erzsébettel a MÁV-HÉV Zrt. Vagyongazdálkodási Osztályának illetékes munkatársaival helyezett ki új, korszerű defibrillátort a korábbi eszköz helyére. A csere azért vált szükségessé, mert kiderült, hogy az eredeti készülék akkumulátora meghibásodott és már nem javítható.

A készülék beszerzésének 500 000 Ft-os költségét teljes egészében az önkormányzat finanszírozta. Fontos tudni, hogy a defibrillátor nem a külső falon, hanem a HÉV végállomás utasforgalmi épületében található, ahol a 24 órás ügyeletnek köszönhetően veszély esetén bármikor igénybe vehető az eszköz. A laikus felhasználó számára az életmentő készülék maga is jelzi a teendőket, de egy kézikönyvet is mellékeltek a használati utasításokkal. Mindemellett az önkormányzat ügyelni fog a defibrillátor folyamatos karbantartására, hogy az esetleges meghibásodást mielőbb észlelni lehessen.

A szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon vezető haláloknak számítanak. Közülük is a hirtelen szívhalál az, amelynek esetében a mentők kiérkezéséig minden perccel csökken az esély a végzetes folyamat visszafordítására. A tünetek felismerésével, a mentők értesítésével, az újraélesztés megkezdésével és az automata defibrillátor használatával sokat tehetünk a beteg életének megmentéséért.

Szentendrén az alábbi helyeken érhető el működő defibrillátor készülék:

MÁV-HÉV végállomás forgalmi iroda

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei, Rendelőintézet főbejárat (2000 Szentendre Kanonok utca 1.)

Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat (2000 Szentendre Kovács László utca 38.)