2024. január 10., 18:20

Az új szerelvények beszerzésére jelenleg nincs forrás; az elöregedett járművek meghibásodó alkatrészeinek utánpótlása bizonytalan. Belátható időn belül tehát nincs esély a HÉV-közlekedés színvonalának javítására – derült ki a MÁV-HÉV vezérigazgatójának Fülöp Zsolt, Szentendre polgármesteréhez írt válaszleveléből.

Fülöp Zsolt polgármesternek a MÁV-HÉV vezérigazgatójához intézett december 13-án kelt levelére január elején megérkezett az állami vasúttársaság első emberének válasza. Nagy Gábor a szentendrei HÉV menetrendi változásával kapcsolatosan közölte, arra kényszerből került sor. A vezérigazgató felhívta a figyelmet, hogy a HÉV-szerelvények elöregedtek, a tervezett 54 új HÉV-szerelvény beszerzésére nincs forrás. További nehézség, hogy az alkatrészellátás akadozik, egyes alkatrészek beszerzése pedig lehetetlenné vált.

Frissítés (2024. január 11. 17:35): A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság kérésére a fentieket a következők szerint pontosítjuk: a MÁV 54 új HÉV szerelvény beszerzését előkészítette, de a folyamatot lelassította, hogy hazánk nem jut hozzá az erre szánt uniós forrásokhoz. Az elöregedett szerelvények alkatrészellátása akadozóvá, egyes alkatrészek beszerzése lehetetlenné vált, az alternatív beszerzési láncok viszont nehezen kiépíthetők.

Tehát tartósan több szerelvény vár javításra, mint amennyit mellőzni lehet a korábbi forgalom biztosításához. Mindennek eredményeként a H5 HÉV vonalon egy, hatkocsis szerelvénnyel kevesebb áll rendelkezésre, mint korábban. Ezért a menetrend átalakítására volt szükség. 

Így a reggeli időszakban egyetlen, Békásmegyernél forduló szerelvény esik ki, a nyolc órát követő időszakban viszont növelték az induló szerelvények számát. (A levélből nem derül ki, hogy ez pontosan hány szerelvényt jelent. – a szerk.)

Válaszlevelében Fülöp Zsolt polgármester feltette a kérdést, a vezérigazgatói levélben említett alkatrészellátási problémák, illetve az új szerelvények beszerzési nehézségeinek ismeretében miként biztosítható a H5 HÉV üzemeltetése. A polgármester az iránt is érdeklődött, hogy a MÁV-HÉV a forgalomba állítható szerelvények további csökkenése esetén milyen intézkedéseket tervez.

Miután Nagy Gábor leveléből nem derül ki pontosan, milyen változásokkal kell számolni a HÉV-közlekedésben a szentendreieknek, ezt firtató kérdéseinket elküldtük a MÁV-HÉV sajtóosztályának. Amennyiben megérkeznek a válaszok, cikkünket frissítjük.

Frissítés – 2024. január 12. 9:14: A MÁV sajtóosztályának január 11-én érkezett válaszait teljes terjedelemben, külön cikkben közöltük, mely ITT olvasható – a szerk.

Fotó: Bellai László / Szentendre.hu