2022. augusztus 26., 14:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az elmúlt fél évben három nagy  beruházás volt a szentendreiek figyelmének középpontjában. A 11-es út régóta esedékes felújítása és a hozzá kapcsolódó munkálatok; a H5 HÉV vonalának korszerűsítése, illetve az új állomásépület megépítése; valamint a valaha mellette állt és leégett élelmiszeráruház újjáépítése, a körülötte található terület hasznosítása. Mindhárom ügyben összegyűjtöttük a jelenleg elérhető legfontosabb információkat.

Az év első negyedében, a választási kampány hevében sok ígéret elhangzott, hogy milyen fejlesztések lesznek Szentendrén. Fokozott érdeklődés kísérte a 11-es út felújításával kapcsolatos híreket. Vitályos Eszter, a választókerület országgyűlési képviselője a Fülöp Zsolt polgármester kezdeményezésére Szentendrén tartott júniusi egyeztetésen még arról beszélt, hogy nehéz időszakot élünk, amikor minden állami beruházást felülvizsgálnak. „Ezzel nem akarom azt mondani, hogy itt is elképzelhető, hogy a beruházás egy későbbi időpontban kerül megvalósításra, de azért jó, ha a fejünkben van, hogy több ezer projektet fog átnézni az Építési és Beruházási Minisztérium. Örüljünk, ha ez a projekt úgy tud megvalósulni, és akkor, amikor számítunk rá” – tette hozzá a képviselő. A tanácskozáson az is elhangzott, hogy augusztus végén indulhat a beruházás, és jövő év végéig tarthat.

Elkerülő út biztos nem lesz, a 11-es út felújítása is csúszni látszik

Július 19-én ismét Szentendrén tárgyalt a képviselő, ahol az önkormányzat által összeállított fejlesztési igényeket jogosnak nevezte, és együttműködést ígért. Itt ismét megjegyezte, hogy nem született még döntés a 11-es felújításának elindításáról.

Az ügyre vonatkozó kérdésünkre Fülöp Zsolt elmondta, hogy miután a kormány még nem döntött a beruházásról, és egyelőre a közbeszerzési értesítőben sem jelent meg az eljárás kiírása, a jelek szerint augusztusban, sőt talán szeptemberben sem indul meg a beruházás. A kivitelezés megkezdésének időpontjára a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatója sem tudott konkrét időpontot mondani a polgármesternek.

– Félő, hogy a megszorítások miatt ebben az évben, de talán még jövőre sem indul el a kormány által ígért útfelújítás. Tovább rontja Szentendre, illetve a régió közlekedési helyzetét, hogy a szintén megígért, Budakalászt elkerülő út a kormány által biztosítandó forrás híján egyelőre biztosan nem épül meg. Ennek kapcsán a budakalászi és a pomázi polgármesterekkel közös nyilatkozatot is kiadtunk, amelyben csalódottságunknak adtunk hangot, illetve kértük a döntés felülvizsgálását  – tette hozzá a polgármester.

Amennyiben a Vitályos Eszter országgyűlési képviselő által is említett döntés megszületik, és az pozitív lesz, abban az esetben elindulhat a főút felújítása.

Fülöp Zsolt ennek kapcsán elmondta, egyelőre úgy tűnik, a korábban jelzett forgalomtechnikai változtatásokat nem kell érvénybe léptetni, azaz nem kell extra torlódásokra számítani az iskolakezdésre. Amennyiben pozitív kormánydöntés születik az ügyben, akkor első lépésben a DMRV Zrt. fogja felújítani az út alatti csatorna és vízvezetéket, illetve kiépíti a Pap-sziget és Leányfalu közötti szakaszon ezeket a vezetékeket. Ezt követik majd az útfelújítási munkálatok. Mielőtt erre sor kerül, az önkormányzat részletes tájékoztatást tesz majd közzé, hogy milyen korlátozásokra, változásokra kell számítani a szentendreieknek.

HÉV felújítása: 4800 nm területet sajátít ki az állam Szentendrén

A másik, a közlekedési helyzettel kapcsolatosan tervezett fejlesztés a H5 HÉV felújítása. A szentendrei állomás kész terveit tavaly decemberben kapta meg az önkormányzat, amelyet a város szakértőinek bevonása nélkül készítettek el a Budapesti Fejlesztési Központ (BKF) munkatársai. Az idén január 27-én tartott egyeztetésen derült ki, hogy a főépítészünk által kért módosítások közül csak a kisebbek átvezetésére van lehetőség. Az előzetes tervek szerint legkorábban 2023 elején indulhat a beruházás, és 2026-ig tart majd.

Ezzel a beruházással kapcsolatosan arról beszélt a Szentendre.hu-nak Fülöp Zsolt, hogy a fejlesztést a kormány a 303/2022. számú kormányrendelettel nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította. Az átépítés önkormányzati területeket is érint, hiszen a megújítandó vágányok, illetve az új, a jelenlegieknél hosszabb és szélesebb vagonok miatt a kocsiszínt is bővíteni kell, aminek értelmében a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. (VSZ) területének jó részét, nagyságrendileg 4800 négyzetméteres területet kisajátít az állam.

– Ez egyben azt is jelenti, hogy a szolgáltató azt a területet veszíti el, amelyet a szemétszállítással kapcsolatos tevékenység végzésére használ, ezért máshová kell telepíteni a hulladékszállítással kapcsolatos tevékenységet – tette hozzá.

Három szakaszra bontják a leégett élelmiszeráruház újjáépítésével kapcsolatos pályázatot

Ezzel a területtel átellenben található a leégett Spar áruház. A tűzeset másnapján Fülöp Zsolt polgármester levelet írt Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, amelyben kezdeményezte, hogy az áruház újjáépítését, illetve a körülötte lévő önkormányzati területek hasznosítását minősítsék szintén nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, valamint hogy az önkormányzat és a kormány közösen tervezze meg, milyen funkciót szánnak ennek a város számára is kiemelten fontos területnek. A képviselő-testület április ülésén döntött arról, hogy pályázatot ír ki az egykori áruház környékének fejlesztésére.

– A kiírásra sajnos nem érkezett pályázat. Ennek egyik oka a mögöttünk lévő fél esztendő gazdasági nehézségei, hogy az egekbe emelkedett energiaárak az építőanyagok árát is jelentősen megemelték, illetve a szűkös kapacitások miatt a munkadíjak is komolyan drágultak. Mindez nagyon bizonytalanná teszi az ilyen léptékű beruházásokkal kapcsolatos összes pénzügyi számítást, tervezést – mondta a polgármester.

Fülöp Zsolt arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint három szakaszra bontják a terület hasznosítását, amelynek első lépcsője a Spar romjainak elbontása, illetve az új áruház felépítése lesz. Az ezzel kapcsolatos új pályázati kiírással kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek, és a remények szerint a képviselő-testület a szeptemberi ülésén már dönteni tud a tender kiírásáról.

Fülöp Zsolt polgármesternek a fenti beruházásokkal kapcsolatos tájékoztatását a Városházi Tudósítások legújabb videójában tekinthetik meg az érdeklődők.