2023. október 5., 13:59

Október 5-én, csütörtökön délelőtt a bontás jelképes megkezdéseként Fülöp Zsolt polgármester az egyik tartóoszlop támasztópilléréből vágott ki egy darabot. A bontási munkálatokkal a kivitelező a tervek szerint három hét alatt végez. Az új áruház a hozzátartozó parkolókkal a régitől mintegy száz méterre, a jelenlegi murvás parkoló területén áll majd, és a tervek szerint 2024 végéig elkészül.

Egyházy Tibor, a SPAR hálózatfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgatója a Szentendre.hu-nak elmondta, a csütörtökön kezdődött bontás várhatóan három hétig tart majd. A látványos szakasz, az épület szerkezetének elbontása várhatóan a következő hét közepéig befejeződik, majd annak végeztével a területen ideiglenes parkolókat alakítanak ki hozzávetőlegesen 50 gépkocsi számára. Ezzel párhuzamosan már pénteken megkezdődik a régészeti feltárás a majdani áruház helyén.

Fülöp Zsolt hozzátette, az FMC régészei teljes kapacitással állnak majd neki a munkának, hogy mielőbb végezzenek. A parkolóhelyeket illetően elmondta, a beruházóval abban egyeztek meg, hogy az építkezés teljes ideje alatt nem csökken majd a parkolóhelyek száma, azonban azzal kell számolni, hogy amint halad előre a beruházás, úgy változik majd, hogy éppen hol lehet lerakni az autót. – Az már most látszik, hogy a kialakított ideiglenes parkolóhelyeket gyorsan megtalálták a szentendreiek, és szabályosan használják azt, amit külön köszönök mindenkinek – hangsúlyozta a polgármester.

Fülöp Zsolt kérdésünkre elmondta, mindössze egyetlen fát kell majd kivágni a beruházás során. A kisebb-nagyobb bokrok egy részét azonban el kell távolítani. A díszcserjéket gyökerestől emelik majd ki, és a Kálvária út végén megvalósítandó gyógynövény- és fűszerkertben ültetik el. A mostani torzó helyén létesülő ideiglenes parkoló területét pedig parkosítják, illetve a Vasúti villasoron is fákat, bokrokat ültetnek majd.

 

Egyházy Tibor kérdésünkre arról is beszélt, hogy az üzlet vásárlótere ugyanakkora lesz, mint a régi áruházé, de a nagyobb belmagasság, illetve korszerűbb építészeti megoldásoknak köszönhetően nagyobbnak érzik majd vásárlók. A felszíni parkoló mellett az épület alatt mélygarázst alakítanak ki. A több milliárd forintos beruházás a jövő év negyedik negyedévében készül el, akkortól várják majd a vásárlókat.

A beruházás ma megkezdett első lépéseit az alapkő lerakása követi majd a torzó elbontása után, várhatóan három hét múlva.

Az előzményekről és a városrész megújításának aktuális fejleményeiről minden érdeklődő részletesen tájékozódhat aloldalunkon

(Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)