2021. szeptember 6., 14:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Csíkszentmihály Róbert A családtagok, barátok, tisztelők ma vettek végső búcsút Csíkszentmihályi Róbert Kossuth-díjas szobrászművésztől, a nemzet művészétől, Szentendre díszpolgárától, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjától. Csíkszentmihályi Róbert alkotásaival, életével „a semmiből kimetszett gyönyörűséget” mutatta fel, mondta búcsúztatójában Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, az elhunyt unokatestvére.

Életének egyik legfontosabb mozzanata a csodálata a természeten át a Teremtőre, a természetben föllelhető csodák végtelen sorának olvasása. „Ez a végső rendezőelv tette számára természetessé mindennek elfogadását olyannak, amilyen, a torzulásokat sem retusálva, így volt képes felmutatni mindent az isteni szeretet fényében” – fogalmazott Sajgó Szabolcs szerzetes.

Csíkszentmihályi Róbert sokoldalú, a szobrászat minden területén otthonosan mozgó, gazdag munkásságot teremtő szobrász volt, akinek történelmi emlékművei, emlékszobrai, díszítő jellegű alkotásai, díszkútjai a hazai és külföldi városok közterein, középületeiben lelhetők fel, és számos domborműves emléktáblát, valamint síremléket is készített az elmúlt évtizedekben.

Szobrászi munkássága mellett Csíkszentmihályi Róbert tevékeny résztvevője volt a művészeti életnek és a szobrász szakmának is: aktívan részt vett a szentendrei művészet mindennapjaiban, számos művésztársaság, művészközösség tagjaként (Magyar Szobrász Társaság, Szinyei Merse Pál Társaság, Magyar Művészeti Műhely, Unicornis Csoport) vállalt szerepet, és szakértőként évtizedek óta közreműködött zsűrikben, pályázati bíráló bizottságokban. A Magyar Művészeti Akadémiának 2013 óta volt rendes tagja.

A Magyar Művészeti Akadémia tagja, a nemzet művésze, Szentendre város díszpolgára augusztus 26-án, életének nyolcvankettedik évében szentendrei otthonában hunyt el. Csíkszentmihályi Róbertet a Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és Szentendre város saját halottjának tekinti. Az elhunytnak a város díszsírhelyet adományozott a Sztaravoda úti köztemetőben; az emlékezés koszorúját Fülöp Zsolt polgármester helyezte el.

Részlet Csíkszentmihályi Róbertről készült portréfilmből >>
Munkásságának részletes ismertetése >> 

Forrás: MTI, MMA