2022. május 11., 22:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gémesi György levélben kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt, amelyben az önkormányzatok jövőjével kapcsolatos tárgyalások indítását kéri. A dokumentumban az elnök kiemeli, hogy kormánypárti és ellenzéki önkormányzati vezetők egyaránt szükségesnek tartják, hogy még a jövő évi költségvetés előkészítése előtt közösen, és több évre előre látható elvek mentén lefektetett önkormányzati finanszírozási stratégiát alakítsanak ki.

A május másodikán kelt levélben Gödöllő polgármestere örömmel üdvözölte, hogy Orbán Viktor április 13-án közzétett levelében mindenkinek megköszönte a választáson való részvételt, illetve hogy kijelentette, pártállástól függetlenül minden magyar számíthat a kormány támogatására a nehézségek esetén.

E levélre hivatkozva reményét fejezte ki, hogy ez a kormányfői ígéret ugyanúgy pártállás nélkül vonatkozik az összes magyarországi önkormányzatra is, még ha nem is kormánypárti politikust bíztak meg a választók a település vezetésével.

Felborították a költségvetéseket az elmúlt hónapok

Gémesi György emlékeztetett, ahogy a kormány által összeállított központi költségvetést is felborították az elmúlt hónapok eseményei, úgy az önkormányzatok kasszáját is jelentősen megterhelik a gazdasági élet hihetetlenül gyors változásai.

Az elnök kiemelte, az építőanyagárak, az élelmiszerárak, valamint az energiaköltségek drasztikus növekedése az önkormányzati költségvetéseket is jelentősen megterheli, így a beruházások finanszírozása és a szociális feladatok ellátása egyre nehezebb feladat lesz.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a központi költségvetésbe befolyt vállalkozói, lakossági, illetve egyéb adók növekedtek, addig 2022-ben reálértékben tovább csökkent az önkormányzatok központi támogatása. Így nem csoda, hogy amint a központi költségvetés sem tudta tartani a tervezett számokat, úgy ebben a szűk mozgástérben az önkormányzatok sem tudják az eredeti tervek szerint teljesíteni feladataikat.

Közösen kellene megtervezni a jövőt

A levél második felében Gémesi György két kormánypárti önkormányzati vezetőnek a MÖSZ kezdeményezésével összecsengő szavait is idézte. Schmitt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke arról beszélt, hogy az önkormányzatok többlet kiadásait el kell ismerni a kormánynak, „mivel állami forrásból tudják fenntartani a közvilágítást és a közétkeztetést”. Az élelmiszer és energiaárak emelkedése ugyanis a központi költségvetés mellett az önkormányzatokat is megviselik.

Cser-Palkovics Andrástól, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) alelnökétől pedig azt idézte Gémesi György, amikor a székesfehérvári polgármester arról beszélt, hogy „a helyi iparűzési adó nélkül nem értelmezhető a nagyvárosok működése.” Enélkül megoldhatatlanok a fejlesztések finanszírozása, a szolgáltatások és a különböző intézmények üzemeltetése. Cser-Palkovics András szerint 2023-tól már nem lehet akadálya, hogy ezek az adók teljes egészében az önkormányzatokhoz kerüljenek, de még fontosabbnak nevezte, hogy négy évre előre látható finanszírozási rendszer alakuljon ki.

Végül levele végén Gémesi György arra kérte Orbán Viktort, hogy a május végén felálló új kormány tekintse párbeszédre érdemes partnernek az önkormányzatokat, hogy közösen tervezhessék meg az önkormányzatok jövőjét még az előtt, hogy a költségvetés idei számainak felülvizsgálatára sor kerülne, illetve mielőtt a jövő évi költségvetés előkészítése elkezdődne.

A MÖSZ levelét itt és itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó hírek:

Nincs Budapest-vidék ellentét – polgármesterek az önkormányzatok önállóságáért