2022. március 16., 22:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az Egységben Magyarország miniszterelnök-jelöltje támogatta, és aláírásával hitelesítette, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje nem reagált a hozzá eljuttatott tízpontos programra, amelyet  a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) állított össze, és amely az önkormányzatok önállóságának visszaadását, a működésükhöz szükséges források biztosítását célozza.

Vácott gyűltek össze a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) képviselői, hogy az Egységben Magyarország miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay Péterrel közösen aláírják azt a megállapodást, amely a szövetség azon tízpontos programjának a megvalósításáról szól, amelynek célja biztosítani az önkormányzatok önállóságát, tevékenységük finanszírozhatóságát, és amelynek megalkotásában komoly szerepe volt Fülöp Zsoltnak, Szentendre polgármesterének is.  

Tízpontos program az önkormányzatok önállóságáért

– A MÖSZ célja, hogy az elmúlt 12 év után, ami alatt az önkormányzatok kivéreztetése zajlott, próbáljunk visszatérni arra az útra, amelyen a rendszerváltást követően elindult a magyar önkormányzatiság – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Gémesi György, a szervezet elnöke. – Vagyis rendezni és összehangolni az aktuális kormány és az önkormányzatok közötti hatáskör és feladatmegosztást, illetve biztosítani az azok teljesítéséhez szükséges forrásokat. Annál is inkább fontos lenne ez, mert nyilvánvaló, hogy a helyi ügyeket, problémákat helyben ismerik jobban, így a rájuk adandó válaszokat is hamarabb és hatékonyabban megtalálják az önkormányzatoknál, mint az akár több száz kilométerre lévő kormányzati központban.

Gémesi György arról is beszélt, hogy programjuk – amelyet az elmúlt évtized tapasztalatai alapján fogalmaztak meg – jó alapot nyújthat arra, hogy tárgyalások induljanak a kormánnyal annak megvalósításáról. Hozzátette, az elkészült anyagot többször megvitatta a MÖSZ, más önkormányzati szövetségeknek, valamint az ország összes polgármesterének is elküldték. 

Az elképzelésben vannak hosszabb távon megvalósítható célok, de azonnali kérések is. Így a szolidaritási adó, illetve az évek óta zajló forráselvonás csúcsaként a korona-vírus járvány alatt bevezetett intézkedések – az iparűzési adó megfelezése, a gépjárműadó elvonása – visszavonása, valamint bizonyos, például az építéshatósági hatáskörök visszaadása elodázhatatlan. Az elnök arról is beszélt, hogy tízpontos javaslatukat eljuttatták az Összefogás Magyarországért és a Fidesz miniszterelnök-jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez, illetve Orbán Viktorhoz.

– Utóbbi még nem reagált a felvetésre, Márki-Zay Péter viszont most itt van velünk – tette hozzá az elnök.

Nincs Budapest-vidék ellentét

– Az a tény, hogy a főpolgármester és a kistelepülési polgármesterek egyaránt részt vettek a tízpontos program megalkotásában és azt aláírják, azt mutatja, hogy nincs Budapest-vidék ellentét, bár vannak, akik ezt állítják – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, aki maga is tagja a szövetségnek és részt vett a javaslatcsomag kidolgozásában. Hangsúlyozta, a jelenlegi kormánnyal szemben a program elkészítői és aláírói a bizalmatlanság és a konfliktus politikájával szemben a szolgálat politikáját folytatták eddig is, és folytatják a jövőben is. Ez a politika ugyanis jelen van az önkormányzatoknál, hiszen nekik napi feladatokat kell megoldani, mégha a kormányzat az ehhez szükséges erőforrásokat meg is nyirbálja.

– Azért fontos, hogy ezt a politikát kormányra juttassuk, mert akkor az országos politikában is a szolgálat kerül előtérbe és nem az uralkodás. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége hidat képez az önkormányzatok között, ezt a hidat kell megerősíteni az április 3-án esedékes választásokon – emelte ki a főpolgármester. 

Márki-Zay Péter szintén arról beszélt, hogy hibás a vidék és a főváros, a kisebb és nagyobb önkormányzatok egymással való szembeállítása. 

Visszatérünk a nyugati modellhez

– Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a MÖSZ programjának összeállításában  oroszlánrészt vállalt Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, de ugyanígy sokat dolgozott rajta Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere is, aki egyben az Egységben Magyarországért árnyék kormányában a vidékfejlesztésért felelős – mondta Márki-Zay Péter. Az Egységben Magyarországért kormányprogramjából kiemelte, hogy visszaadják az iskolákat, a rendelőket és a kórházakat az önkormányzatoknak, mert a helyi oktatás és egészségügy problémáit helyben ismerik a legjobban. Szerinte az önkormányzatok önállóságának és függetlenségének a visszaadása a szabadság kérdése, hiszen a rendszerváltáskor azt a nyugati modellt vettük át, amelyben a polgári átalakulás mellett az alulról szerveződő önkormányzatiság is benne volt, és amelyet az elmúlt évtizedben következetesen leépítettek.

A miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy a Magyarországnak járó, de a korrupció miatt  felfüggesztett uniós támogatásokat az új kormány megszerzi, és ezt a hatalmas mennyiségű pénzt garantáltan a közjó érdekében, korrupciómentesen és politikai állásponttól függetlenül juttatja el az emberekhez, az önkormányzatokhoz. Az önkormányzatoknak jutó összeget pedig önállóan használhatják fel a helyhatóságok, abba nem fog senki beleszólni, különösen nem felülről. 

– Amikor ezt a megállapodást aláírom egy Orbán Viktor utáni kormány nevében, akkor a fideszes  polgármestereknek is ígéretet teszek, hogy a nekik járó pénzeket, illetve támogatásokat mindig meg fogják kapni, pártállástól függetlenül – mondta Márki-Zay Péter. Majd a MÖSZ jelenlévő képviselőivel együtt kézjegyzével látta el a tízpontos programról szóló megállapodást.