2024. június 20., 16:45

A Vasúti villasor és környéke forgalomcsillapítási koncepciótervének megfelelően a két gyalogátkelő kiviteli tervei már elkészültek és beadták az engedélyezési kérelmeket. A Római Sánc utcán a Kun és Mathiász utcák között, illetve a Vasúti villasoron a Kőzúzó utcai csomópontban létesülnek gyalogátkelők.

A 2021-es Városrészi Költségvetés programban a legtöbb szavazatot Vasúti villasor és környékének forgalomcsillapításáról szóló javaslata kapta. Majd közel két évig folyt a társadalmi egyeztetés, míg végül egy kompromisszumos megoldás született. Ebben a koncepciótervben a két gyalogátkelő létesítése is szerepelt.

Elkészültek a kiviteli tervek, jelenleg az engedélyeztetési eljárás folyik. Várhatóan júliusban megérkeznek a hatósági engedélyek, és augusztusban lebonyolítható a beszerzési eljárás. Ha minden a tervek szerint halad, akkor augusztus végén, szeptember elején sor kerülhet a kivitelezésre. Az önkormányzat mindent megtesz az ügymenet felgyorsítása érdekében, hogy a szeptemberi iskolakezdéssel megnövekvő forgalmat a lehető legkevésbé akadályozza a gyalogátkelő kialakítása.

Először a Kun utcai gyalogátkelőt alakítják ki, mert ennek kivitelezését megkönnyíti, hogy mindkét oldalon van járda. A Vasúti villasor–Kőzúzó utcai csomópontban járdát is kell építeni, ami a költségeket és a kivitelezési időtartamot is megnöveli.

A Vasúti villasor és környéke új forgalmi rendjének kialakításában már kikerültek a sebesség- és a behajtást korlátozó (Acél u.) táblák, telepítették a forgalomlassító terelőkorlátokat, a Szatmári utca Mathiász és a Vasúti villasor közötti szakaszát egyirányúsították, kihelyezték a közúti biztonsági tükröket és elkészült a Dr. Nagy Lajos utcánál a gyalogátkelő.

A Kun és a Kőzúzó utcai gyalogátkelők létesítésével befejeződik a sokat vitatott új forgalmi rend első ütemének megvalósítása a Vasúti villasoron és  környékén.