2018. november 6., 10:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egy tavaly áprilisban kötött egyezmény értelmében az izraeli EinHod településen élő Gideon Sella fotóművész látogatott városunkba, Szentendréről pedig Pacsika Rudolf képzőművész EinHod-ba. A program lényege és célja, hogy a művészek minél több benyomást, élményt szerezzenek a cseretelepülésről, bepillantást nyerjenek a művészeti élet minél több területére.

A Magyar-Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület – melynek elnöke Vajda János – kezdeményezte az együttműködést EinHod-dal, a Haifa közelében lévő művészfaluval. A szerződést tavaly áprilisban kötötte meg a két fél, szentendrei részről az önkormányzat, a baráti társaság és a Vajda Lajos Stúdió volt az aláíró. Az egyezmény értelmében évente egy alkalommal „művészcsere” történik oly módon, hogy a szállást a vendéglátó biztosítja, az utazás és az étkezés költségeit pedig a művészek állják.

Az izraeli fotóművészt Kóbor Edit protokollvezető fogadta a Városházán október 30-án. Gideon Sella köszönetet mondott a városvezetésnek a szállásért, illetve Vajda Jánosnak, hogy szinte őrangyalként kísérte őt a megérkezésétől. Itt tartózkodása alatt részt vett több kiállítás-megnyitón és finisszázson, meglátogatta a Régi Művésztelepet, a VLS kiállítótermét, járt a MűvészetMalomban, a Barcsay és a Czóbel Múzeumban, a Skanzenben, megismerkedett több művésszel is, de volt például a Happy Dead Band koncertjén Budapesten.

A beszélgetés során elmondta, hogy szerinte a művészet lényege, hogy erőteljes hatást tegyen az emberekre, az esztétikum mellett elgondolkodtassa, felrázza, meghökkentse a nézőket. A városunkban eltöltött idő alatt megtapasztalta a sokoldalú művészeti életet, és gratulált a városvezetésnek azért, hogy van bátorsága helyet adni, lehetőséget biztosítani a különféle irányzatoknak. Mint mondta, négy kiállítás-megnyitón vett részt, és mindegyik más irányzathoz tartozott, más stílust mutatott be. Szerinte egyedülálló, hogy ennyi múzeum és galéria van egy helyen, ez még Budapesten vagy Tel Aviv-ban is ritkaságszámba megy.

Hozzátette, hogy a veszélyt abban látja, hogy Szentendrén is – mint ahogy sok más hasonló adottságú városban – a minőségi turizmus háttérbe szorulhat, és a turisták zöme csupán a szuvenírok vásárlása miatt jön a városba, és nem figyelnek fel azokra a szellemi értékekre, amelyeket a város nyújtani tud.

A két település közötti együttműködés jövőre folytatódik.