2022. augusztus 4., 14:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Az anyatejes táplálás világnapjának és a szoptatás világhetének az a célja, hogy ösztönözze és népszerűsítse az anyatejes táplálást és felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára. A szentendrei védőnők adatai szerint a városban a csecsemők túlnyomó többségét kizárólag szoptatják, és növekszik azon csecsemők száma is, akiket egyéves koron túl is szoptatnak, arányuk közel 65 százalék. Az augusztus 1-jére eső világnap, illetve augusztus 1–7. között ünnepelt szoptatás világhete alkalmából hagyományosan szeptember elejére szerveztek rendezvényeket a szentendrei védőnők. A COVID-járvány felfutása miatt az idén sem ajánlott a rendezvények megtartása, ezért a szentendrei védőnők levélben köszöntik az édesanyákat.
Kedves szentendrei Édesanyák!
Augusztusban ünnepeljük a szoptatós édesanyákat, akik a gyermekeiket sokszor fáradtan, kimerülten, de örömkönnyekkel kísérve táplálják. Szeretnénk, ha tudnák, hogy fáradozásuknak eredménye van, hiszen a szoptatás kiváló módja az anya-gyermek kapcsolat elmélyítésének, és hozzájárul az ideális testi-lelki fejlődéshez.
Augusztus elsejét 1992-ben nyilvánították a szoptatás világnapjának. Azóta augusztus első hetében, illetve az ősz folyamán a Magyar Védőnők Egyesülete és a civil szervezetek országszerte népszerűsítik a szoptatást.
A COVID-19 járvány ellenére a szentendrei édesanyák töretlenül kiálltak az anyatejes táplálás mellett, így 2021-ben a szentendrei csecsemők túlnyomó többsége kizárólagosan szoptatott volt. Külön kiemelnénk, hogy az egy éven túl is szoptatott csecsemők aránya 64,5 %, ami több, mint 2020-ban.
Ismételten hálával tartozunk az Édesanyáknak azért, hogy a szoptatást választják elsődleges táplálékforrásként gyermekeik számára. Szeretettel köszöntjük Őket!
Szentendrei Védőnők