2020. augusztus 1., 16:50
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben augusztus elsejét az anyatejes táplálás világnapjává nyilvánította. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára, valamint arra, hogy a szoptatás nem csupán a gyermek táplálása, hanem az anya és a gyermek későbbi személyes kapcsolatában is döntő jelentőségű. Szentendrén hagyományosan szeptemberben, a nyári szabadságok után köszöntik a csecsemőket anyatejjel tápláló édesanyákat.

A csecsemő ideális tápláléka az anyatej. Az egészséges, megfelelően táplálkozó édesanya teje kitűnő minőségű, könnyen emészthető; megfelelő mennyiségben és formában tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre a babának szüksége van, a korával pedig alkalmazkodik hozzá. Nincs túl híg, vagy túl sűrű anyatej. Az első napokban például az úgy nevezett előtej sok fehérjét, immunglobulint és ásványi anyagokat tartalmaz. A szoptatás későbbi időszakában viszont zsírdúsabbá válik.

Az anyatej mennyisége elég, ha a kisbaba megfelelően fejlődik, élénk, érdeklődő, arcszíne rózsás, nyugodtan alszik. Azonban, ha az anyatej mennyisége nem elegendő, vagy esetleg teljesen hiányzik, akkor tápszeres kiegészítésre lehet szükség. Emiatt sem kell aggódni, mivel a mai tápszerek megfelelően fedezik a baba szükségleteit. Ennek ellenére se felejtsük el, hogy a tápszer mellett is a hozzátáplálást ugyanúgy kell elkezdeni, mint az anyatej esetében.

Az anyatej azonban nem csak táplálék. Védőanyagokat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a kicsik nehezebben kapnak el bélfertőzést, légúti megbetegedést vagy egyéb fertőzéseket. A fertőzés az anyatejjel táplált csecsemők esetében rendszerint enyhébb lefolyású. Kutatások igazolják, hogy anyatejjel táplált gyerekeknél kisebb a túlsúly, az I. típusú diabetesz és az allergia kialakulásának veszélye.

Emellett a mellre helyezés és a szoptatás fontos érzelmi kielégülést nyújt a csecsemő részére, segíti az anya és a kicsi közti szoros, intim kapcsolat kialakulását. Ez nem csak a babának, de az anyának is jó. Más előnyök is származnak a szoptatásból az édesanya számára, ugyanis fokozza a méhösszehúzódást, ezzel segíti a méh eredeti állapotának elérését. A szoptatás csökkenti a kockázatát az emlő-, és petefészekdaganat kialakulásának kockázatát. Megfelelő étrend alkalmazása mellett segítheti a várandósság alatt felszedett plusz kilók leadását is.

Forrás: http://efi.szentendre.hu/index.php/2020/07/28/1877/, Tóth Eszter

Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából Szentendrén hagyományosan szeptemberben, a nyári szabadságok után köszöntik az édesanyákat, köztük kiemelten azokat, akik saját gyermekük mellett olyan csecsemőket Is ellátnak anyatejjel, akiket édesanyjuk nem tud szoptatni. Idén a járványügyi helyzet figyelembevételével születik döntés arról, hogy milyen formában emlékeznek meg a városban az anyatejes táplálás napjáról.