2022. február 25., 15:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Harminc ukrajnai menekült ideiglenes befogadását ajánlja fel Szentendre – erről Fülöp Zsolt polgármester levélben tájékoztatta a Járási Védelmi Bizottság elnökét. A menekültek elhelyezésére a V8-ban, legfeljebb 30 napra biztosít helyet a város. Ellátásukat a Szentendréért Közalapítvány biztosítaná, ehhez bárki hozzájárulhat, a támogatást köszöni a város. 

Minden település rendelkezik kijelölt befogadóhelyekkel, amelyeket szükség esetén – árvíz, tűzeset, humanitárius katasztrófa – lehet gyorsan nagyobb létszám elhelyezésére alkalmassá tenni. Ezek többnyire iskolai tornacsarnokok és más hasonló, nagyobb belső terek. Szentendrén 11 ilyen kijelölt befogadóhely van, amit, ha kell, aktivizálni lehet. Ezeket az eszközöket humanitárius veszélyhelyzet esetén a Katasztrófavédelem jogosult bevetni. Jelen esetben a város önkéntes felajánlása a menekültek befogadása.

Fülöp Zsolt polgármester 2022. február 25-én pénteken levélben jelezte Varga László járási hivatalvezetőnek, a Járási Védelmi Bizottság elnökének, hogy Szentendre kész harminc menekültet befogadni. A felajánlott férőhelyek felhasználásáról központilag döntenek.

A menekültek számára a V8-ban készítenek el befogadóhelyet, a szükséges fektetőhelyeket a Magyar Vöröskereszt felajánlásából biztosítják. A helyszínen harminc embert lehet elhelyezni legfeljebb 30 napra. Az elszállásoltak ellátásáról a Szentendréért Közalapítvány gondoskodna, a célra felajánlásokat köszönettel elfogad a város.

Ön is segíthet!

A Szentendréért Közalapítvány számlaszáma: 11742087-20073857
IBAN szám: HU50 1174 2087 2007 3857 0000 0000
A kedvezményezett neve: SZENTENDRÉÉRT KÖZALAPÍTVÁNY
A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: Felajánlás az ukrajnai menekültek megsegítésére

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság információi szerint az elmúlt években több olyan gyakorlat helyszíne volt Szentedre, ami azt szimulálta, hogy szomszédos országból háborús konfliktus esetén érkező menekültek befogadását kell megoldani. A gyakorlatok után most éles helyzetben mutathatja meg a város, hogy segít a bajban.

Szentendre hétfőtől kék-sárga színnel világítja meg a Városházát, ezzel is kifejezve szolidaritását a háborús konfliktus sújtotta civilekkel.

A borítókép forrása: Pixabay