2017. február 4., 13:01
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Könyvek öltöztetője – így nevezték egy korábbi írásban Dukay Barnát, a Városház Galérián most kiállító tipográfus művészt. Találó cím, mert egy tipográfus valóban öltöztet, Egy könyv, egy újság „felső ruházata” a borító. Könyvek esetében mindegyiknek más arca lesz, folyóiratoknál pedig egyfajta folyamatosság szükséges minden lapszámon. Belül már a tartalom, a szöveg jellege, az illusztrációk száma köti meg vagy éppen szárnyalásra készteti a tipográfust. De Dukay Barna szerint a legfontosabbak soha nem sérülhetnek: az olvashatóság, az áttekinthetőség, a figyelem felkeltése és ébren tartása, az egységes stílus.

Dukay Barna tervezőként, tördelőszerkesztőként, sőt időnként fotósként dolgozik már több mint tizenöt éve az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatnál, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeumnál és a Bem Egyesületnél. Ezekből a munkákból – Polonia Wegierska, Glos Polonii, kiállítási katalógusok, könyvek borítói és logótervek – láthatnak az érdeklődők egy válogatást a Városház Galérián február 28-ig. A kiállítás megtekinthető a hivatal ügyfélfogadási idejében.

A képen: Dukay Barna, Virágh József, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgató-helyettese, a kiállítás megnyitója, valamint Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester