2020. november 2., 10:48

 

A kormányzati elvonások és a járvány miatt bekövetkezett bevételkiesések ellenére, az ésszerű takarékoskodásnak köszönhetően, a város megőrizte a pénzügyi egyensúlyát. Az online médiában elterjedt állításokkal szemben a város nem vett fel 1 milliárd Ft-os hitelt. A folyószámla-hitelkeret szerződés keretösszegének megemelése egészen más dolog, mint a hitelfelvétel. Novák Andreát, a Pénzügyi Iroda vezetőjét kérdeztük Szentendre pénzügyi helyzetéről.

– Vannak, akik csak információ hiányában, de vannak, akik szándékosan terjesztik azt a közösségi oldalakon, hogy a város 1 milliárd Ft hitelt vett fel, és éppen eladósodik. Kérjük, mondja el pontosan, miről van szó.

– Szó nincs eladósodásról, de még a hétköznapi értelemben vett hitelfelvételről sem.

A város képviselő-testülete 2020 júliusában döntött arról, hogy a korábbi években is használt folyószámla-hitelkeret szerződésének módosítását kéri a banktól; az eddigi 500 millió Ft-os hitelkeretet 1000 millió Ft-os (azaz 1 milliárd Forintos, rövidítve 1 Mrd Forintos) keretösszegre emelve. Ez nem azt jelenti, hogy a város 1 Mrd Ft hitelt vett fel és eladósodott. Ez pusztán egy pénzügyi keret, melyet évről-évre a likviditás megőrzéséért vett, illetve vesz fel az önkormányzat a szeptember közepén esedékes bevételek megérkezéséig.
Míg a kiadások minden hónapban hasonló összeggel terhelik a város költségvetését, addig az adóbevételek – melyek a legjelentősebb bevételi forrásunk –, csak évente kétszer, márciusban és szeptemberben érkeznek be. A hitelkerettel a likviditás kiegyensúlyozott, mert az átmeneti hitelből a működésünket folyamatosan tudjuk biztosítani.

A veszélyhelyzet miatti gépjárműadó elvonás, valamint a parkolási bevételek és a bérleti díjak kiesése miatt kellett az eddigi 500 millió Ft-ot 1 Mrd Ft-ra emelni. Az év során többször éltünk a hitelkeret adta lehetőséggel, de jelenleg nem vesszük igénybe. Az előzetes becslések szerint idén már nem is lesz rá szükségünk.

– Mi a helyzet most, október végén?
– A folyószámlahitel-szerződésben foglaltak szerint, a bank előzetes elemzése alapján, október 1-től december 30-ig a korábbi hónapokban egymilliárdos hitelkeretösszeg felső határa 400 millió forintra csökken. Vagyis, még ha akarnánk sem tudnánk 1 Mrd-os hitelbe kerülni, csak maximum 400 millió forintosba.

– Ha jól értem, a folyószámlához kapcsolt hitelkeret szerződés egy hétköznapi gyakorlat?
– Igen. Az előző városvezetés is élt ezzel a lehetőséggel.  2019-ben 500 millió forint volt a város hitelkeretösszege a szerződés szerint. 2017-ben 204 millió Ft-ot, 2019-ben 380 millió Ft-ot hívott le a város ebből a hitelkeretből.

– Van a városnak jelenleg bármilyen hiteltartozása?

– A városnak nincs hiteltartozása. A kormányzati bevételelvonások miatt márciusban újra gondoltuk, majd júliusban módosítottuk a költségvetést. Ezeknek a megszorításoknak köszönhetően a város költségvetése feszített, de a pénzügyi helyzete stabil.

– Milyen bevételeket vont el a kormány?
– Elvonta a gépjárműadó önkormányzatokat megillető részét, de az ingyenes parkolásra vonatkozó kormányrendelet is jelentős bevételkiesést eredményezett. A közterület-használati díjmentességre vonatkozó kormányrendelet tovább csökkentette a város büdzséjét. A járványügyi helyzetben született kormányrendelet önkormányzati kötelezettségeket írt elő (idősek, karanténban lévők ellátása), amelyek viszont többletkiadást jelentettek.

– Mivel segítette a város a helyi vállalkozásokat?
– A veszélyhelyzet alatt gyakorlatilag megszűnt a turizmus, ami jelentős forgalomcsökkenést okozott a helyi vállalkozásoknak.  A kormányrendelet által előírt közterületfoglalási díjak elengedése is segítség volt nekik, de a bérleti díjaknál is könnyítettünk fizetési terheiken.

– Említette, hogy a júliusban módosított költségvetésben több megszorítás szerepelt. Mik voltak ezek?
– Halasztani kellett több beruházási, fejlesztési munkát, például az útfelújításokat.

A képviselő-testület úgy ítélte meg, hogy a város pénzügyi egyensúlyát ésszerű takarékoskodással tudjuk megőrizni.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a város pénzügyi helyzete jelenleg stabil és biztonságos, ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy nagyságrendileg kevesebb ingatlant értékesített a város, mint a korábbi években bármikor.

 

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
sze 29

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 29

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.