2023. április 23., 11:28

Egy lakatlan családi ház gyulladt ki a Vasvári Pál utcában szombat este. A néhány perccel este 10 óra után érkezett riasztást követően a helyszínre érkezett tűzoltók megfékezték a lángokat, a tűz más épületre nem terjedt át. Nem igazak a híresztelések, amelyek szerint gond lett volna a tűzcsapokkal. Az viszont igen, hogy Izbégen csőtörés miatt vízhiány van, a helyreállításon dolgoznak, néhány óra múlva várható a vízszolgáltatás visszaállítása.

Tegnap 22 óra 13 perckor érkezett a riasztás, hogy a Vasvári Pál utcában kigyulladt egy családi ház. A földszintes, egylakásos épületben keletkezett tűz oka egyelőre ismeretlen – mondta a Szentendre.hunak Jámbor Ferenc.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetője kérdésünkre elmondta, a gyorsan terjedő tűz hamar elérte a tetőszerkezetet, mert az épület korábbi lakói gyűjtögető életmódot folytattak, és nagy mennyiségű éghető anyagot halmoztak fel. A helyszínre érkezett szentendrei hivatásos és önkéntes tűzoltóknak sikerült lokalizálni a tüzet, így az más épületre nem terjedt át.

Csámpai Attila, Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője – Jámbor Ferenc szavait megerősítve – a részletekről elmondta, az oltást nagy mértékben nehezítette, hogy az épület oly mértékben tele volt hulladékanyaggal, hogy a tűzoltók nem tudtak bejutni, illetve mozogni az épület helyiségeiben, ezért a tetőt bontották meg az oltáshoz.

Csámpai Attila azt is elmondta, miután az oltást végzők egymásnak ellentmondó információkat kaptak a helyszínen arról, hogy lakott-e az épület vagy sem, vasárnap reggel a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai keresőkutyákkal vizsgálták át az épületet. Ezt követően vált bizonyossá, hogy személyi sérülés nem történt.

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy nem indítottak hivatalos tűzvizsgálatot, mert annak feltételei nem voltak meg. Így például nem történt sem személyi sérülés, sem haláleset, a kár nem haladta meg az ötvenmillió forintot, bűncselekmény, vagy egyéb, gyanúra okot adó körülmény sem merült fel.

A DMRV szerkesztőségünkbe eljuttatott információi szerint nem igazak a híresztelések, hogy nem állt volna rendelkezésre a tűzoltáshoz elegendő mennyiségű víz. Tájékoztatásuk szerint a tüzivízhálozat az előírt nyomáson üzemelt, a tűzcsapok megfelelően működtek. Az viszont igaz, hogy Izbégen csőtörés miatt vízhiány van. A DMRV a hiba elhárításáig lajtoskocsival biztosítja a vízvétel lehetőségét. A hiba elhárításán jelenleg is dolgoznak a szakemberek, a vízellátás várhatóan néhány órán belül helyreáll.

(Borítóképünk illusztráció)