2023. március 10., 13:15
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2023. március 7-én, kedden este a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagjai tartottak beszámolót a törökországi földrengés utáni mentőakciójukról a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. Az eseményről videofelvétel is készült.

Tóth Máté, az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és elismerését fejezte ki a mentőszolgálat tagjainak. „Kicsit úgy gondoltam – mondta az igazgató –, hogy ennek a közösségnek úgymond a kinyújtott karjaiként minket is képviseltek ebben a mentésben. Ezért a könyvtárnak – mint e közösség egyik kapujának – mindenképpen helyet kell adnia egy ilyen találkozónak.” Az igazgatói köszöntő után Fülöp Zsolt polgármester osztotta meg gondolatait. A polgármester egyebek mellett arról beszélt, hogy a kutató-mentő szolgálat tagjaival a közvetlen találkozás, a mentési munkájuk figyelemmel kísérése elgondolkodtatja az embert, hogy mik a fontos értékek… „Helyre lehet tenni a valódi értékeket, helyre lehet tenni a valóban fontos beszélgetéseket… és meg kell tenni, mert nem tudhatjuk, hogy mi és hogyan következik…” – mondta, majd a kutató-mentő szolgálat tagjaira mutatva az angyalokról, a küldöttekről beszélt, akik meghatározott céllal, feladattal teszik a dolgukat. A város nevében is megköszönte a mentőszolgálat helytállását. A beszélgetés moderátora Komáromi-Raisz Borbála volt, a könyvtár helytörténeti részlegének munkatársa, aki szentendrei önkéntes tűzoltó is.

 

 

A színpadon Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője, Jámbor Ferenc, a Kutató-Mentő Szolgálat  vezetőhelyettese és a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság igazgatója, Fekete András, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság igazgatóhelyettese és kutyája Phobos, valamint Tóth Attila és kutyája Zulu. A csapatból többen a közönség soraiban foglaltak helyet, Márta Zoltán, Hörömpöli Balázs, Turcsány Zsolt, Szakály Szabolcs és Antal István.

Az este további részében Balázs László videókkal és fotókkal illusztrált prezentáció segítségével kalauzolta végig a közönséget az eseményeken. Először a katasztrófával kapcsolatos alap információkról, a földrengés idejéről, erősségéről, epicentrumáról és a pusztítás mértékének építészeti hátteréről kaptak részletes tájékoztatást a résztvevők. Ezután a mentő szolgálat kijutásának körülményeiről, majd a kinti megfeszített munkáról, a mindennapi megpróbáltatásokról és a megmentett életekről tudhatott meg többet a közönség.

Sokan voltak kíváncsiak a kutyák munkájára. Mi alapján érzékelik a romok alatt az élő embereket? Hogyan végezték a feladatukat és viselték a nem szokványos körülményeket? Az este végén természetesen a hazatérésről is meséltek a tagok, ki hogyan rázódott vissza a hétköznapokba, hogyan dolgozza fel az eseményeket és érkezik haza lélekben is.

Videó: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár  youtube csatornája

Borítókép: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár