2017. szeptember 1., 13:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

18 kiállítás és 66 program várja a közönséget Magyarország első képzőművészeti fesztiválján. Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag. Szeptember 7-24. között ez tovább gazdagodik az Art Capital kínálatával, amelyen nagyszámú kiállítás és művészeti program és különleges résztvevők sokasága várja a látogatókat. 

Mi az az Art Capital?

A régió meghatározó művészeti eseménye, amely a maga nemében egyedülálló: 18 napon át tartó fesztivál, amelynek középpontjában a képzőművészet áll. Szentendre belvárosában, egy gyalogosan könnyen bejárható történelmi környezetben ez idő alatt 18 tematikusan összekapcsolódó kiállítást tekinthetünk meg, melyekhez különleges irodalmi, filmes és zenei programok kapcsolódnak. Az idei téma az otthon – otthontalanság. Valamennyi szentendrei múzeum része a projektnek – a legtöbb program a MűvészetMalomban és a Ferenczy Múzeumban lesz.

 

Világsztárok

Szeptemberben a kortárs képzőművészet jó néhány nemzetközi ikonjától láthatunk műveket a Duna-parti városban. Oleg Kulik (1961) például, az egyik legismertebb orosz kortárs művész és aktivista, a MIG21 című kiállításon lesz jelen munkáival, csakúgy, mint a macedón sztárszobrász, Žarko Bašeski (1957), aki óriás emberalakokat formázó munkáival híresült el. A Bomlasztó képzelet című festészeti kiállításon állít ki Daniel Richter (1962), az egyik legismertebb német művész és a lengyel Wilhelm Sasnal (1972), a kortárs európai festészet meghatározó képviselője. De megcsodálhatjuk Jake és Dinos Chapman (1966, 1962) művét is – a brit testvérpár munkássága sokak számára az európai művészet egyik csúcsa.

 

Hazai mesterek

Természetesen nem hiányoznak a magyar képzőművészeti élet meghatározó képviselői sem. A Szentendrén rendszeresen kiállító Bukta Imre (1952) ezúttal egy köztéri projekttel, a Mezőszemerei ikertornyok című munkájával lesz jelen. Szűcs Attila (1967) egyik itthon kevéssé ismert, fontos festménye egy cseh gyűjteményből érkezik a MűvészetMalomba, a Kossuth-díjas Farkas Ádám (1944) szobra és feLugossy László (1947) képe a Lét-szekvenciák című kiállításon lesz látható a Vajda Lajos Múzeumban. Ugyanitt találkozhatunk a nemrég Velencében nemzetközi sikert arató Vincze Ottó (1964) művével is.

Jonathan Wateridge hatalmas festményét is megnézhetjük majd a MűvészetMalomban

  

Házigazdák

Az Art Capital rendezvényeit két szakaszra lehet bontani: szeptember 15-ig megnyílnak a kiállítások, a következő tíz napban lesznek a programok. Minden egyes programnapon egy-egy házigazda várja a vendégeket, jórészt olyan képzőművészek, akik jelenleg is Szentendrén élnek. A házigazdák (a napok sorrendjében): efZámbó István, feLugossy László, Regős István, Nagy Barbara, Bereznai Péter, Vinkler Zsuzsi, Benkovits György, Szirtes János, Vincze Ottó, Baksai József

 

Különlegességek

A képzőművészeti fesztivál egyik szenzációja alighanem Bakos Tamás (1976) kiállítása lesz. A Bécsben hajléktalanként élő Bakost egy neves osztrák intézményvezető fedezte fel és állította ki – óriási sikerrel. Ez lesz az első magyarországi tárlata. A magyar származású Francois Fiedler (1921) a hetvenes-nyolcvanas években az egyik legfontosabb absztrakt festőművésznek számított Párizsban. A nálunk kevéssé ismert alkotónak Hazatért művek címmel az eddigi legteljesebb magyarországi tárlatát tekinthetjük meg Szentendrén. A legutóbbi Velencei Építészeti Biennálén nagy sikert aratott a magyar pavilon kiállítása. Fajcsák Dénes (1978) és Fábián Gábor (1979) projektjét, amely a lakóház, az otthon és a közösségi tér problémáját is körbejárja, végre Magyarországon is bemutatják – Aektivátorok címmel lesz látható a Ferenczy Múzeumban.

 

Fiatalok

Az Art Capital előzetesen két pályázatot is kiírt. A public art pályázatot megnyerő Szabó Ottó (1989) Eltévedt űrhajós című munkája, és a Borbás Péter – Szentes Annamária alkotópáros Otthon/otthontalanság című műve a nemrég átadott Bizottság-ligetben látható, közel a HÉV-állomáshoz. Heim Péter (1979) Sziget című műve – melyet egy tavalyi kiállításról, Chiharu Shiota Emlékeső című projektjéről megmaradt fémkulcsokból hozott létre – a Barcsay Múzeum udvarán tekinthető meg. A fiatal kurátori pályázat győztese, Tóth Anna (1984) az Ámos Imre – Anna Margit Múzeumban rendez kiállítást Nyitva van az aranykapu címmel, többek között Ferenczy Zsolt, Herman Levente és a Trafik kör részvételével.

Žarko Bašeski szobra is hamarosan Szentendrére érkezik

 

Klasszikusok

Klasszikus alkotók munkáival is találkozhatunk az Art Capitalon. A Kmetty Múzeumban szeptember 15-től „A nap képe és a nap verse” című sorozatban minden nap találkozhat a látogató egy-egy különleges, az otthon témáját megjelenítő műalkotással – többek között Anna Margit, Ámos Imre, Czóbel Béla, Korniss Dezső és Vajda Lajos festményeivel, illetőleg Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes költeményeivel. A képeket neves művészettörténészek, a verseket kortárs költők kommentálják (mások mellett Kemény István, Rakovszky Zsuzsa, Szabó T. Anna, Térey János).

 

Művészeti programok

A fesztivál egyik díszvendége Tolnai Ottó (1940) költő lesz, akivel Parti Nagy Lajos az életművéről beszélget szeptember 19-én, a vajdasági alkotó kuriózumnak tekinthető rajzaiból pedig egy külön kiállítás nyílik a Ferenczy Múzeumban. Emellett sok-sok beszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők: költőkkel, festőkkel, képzőművészekkel, filmes alkotókkal; s részt vehetnek zenei és színházi előadásokon is.

A teljes árú napijegyek 2000 Ft-ba, az egész időszakra érvényes bérletek 6000 Ft-ba kerülnek. A vendégek kedvezményes árú, különleges művészmenüt is fogyaszthatnak ebben az időszakban Szentendrén (minden nap másik étteremben).