2024. május 30., 18:27

Összesen több mint 393 millió forint értékű pályázatot nyert májusban Szentendre. A Magyar Államkincstártól május 30-án érkezett tájékoztatás szerint az európai uniós forrásból finanszírozott TOP PLUSZ pályázaton a Szentendre MűvészetMalom Látogatóközpont kialakítására 314 960 629 forint támogatást, két közmosdó létesítésére pedig 78 740 787 forintot nyert el a város.

Mindkét fejlesztést a város kiemelt turisztikai jelentősége indokolja. A nagyobb összegű támogatásból a MűvészetMalom modern, több funkciójú látogatóközponttá alakítását finanszírozza a város. A pályázatot a város új turisztikai koncepciójával és brand stratégiájával összhangban állította össze az önkormányzat. A fejlesztés eredményeként a központba érkező látogatók részletes tájékoztatást kapnak a város értékeiről, Szentendre látványosságairól. Az állandó és időszakos kiállítások mellett más érdekes programokon is részt vehetnek itt az érdeklődők, akár a szitanyomást is kipróbálhatják.

Az új látogatóközpont biztos pont lesz a turisták számára, ahonnan megkezdhetik és befejezhetik útjukat a városban, emellett több vizuális és virtuális tartalom segítségével meghatározhatják útvonalukat.

A két közmosdó a Szentendrére érkező turisták kulturált kiszolgálását biztosítja, a jelenlegi kapacitást bővíti. Az egyiket a belvárosi Lázár cár tér melletti, Bogdányi úti épületben alakítják majd ki, a másikat pedig Teátrum parkolójánál, ahová a turistabuszok érkeznek.