2023. szeptember 28., 13:29
A Városrészi Költségvetés 2022-es és 2023-as programra benyújtott két fejlesztési javaslat kivitelezése kezdődik el a Csend utcában október 2-án, ha az időjárás nem szól közbe. Alsópismány és környéke városrészben az idei nyertes fejlesztési ötlet megvalósítására, a gyalogos híd felújítására kerül sor. 2022-ben a városrész keretéből közel 1,5 millió forint maradt, amit a második helyen végezett javaslatra fordítanak, a Csend utcai ösvény és lépcső felújítására.

A Csend utcai ösvény Remény és Tábor utcai szakaszát felújítják, az ösvénynél lévő lépcsővel együtt. Az ösvényt kitakarítják, simítják az ösvény járófelületét, murvás borítást húznak rá, rendbe rakják az sövényt szegélyező a növényzetet és kavicsszikkasztót alakítanak ki a csapadék elvezetésére.  A lépcső szerkezetét megtartják, felületkezelést végeznek rajta, de a fa részét le kell bontani, több lépcsőfokot tűzihorganyzottra cserélnek, a hiányzót pótolják. A lépcső felső végén a feltöltés mellett tűzihorganyzott járórácsot raknak le.

A Sztaravoda-patak fölötti kis hidat is felújítják, a teljes járófelületét kicserélik tűzihorganyzott felületre és betonszegélyes stabil rögzítést kap a híd.

A tervek szerint október 2-án kezdik el a kivitelezést – először az ösvény és a lépcső felújításával –, és ha az időjárás is lehetővé teszi, akkor a hónap közepére be is fejezik a híd felújításával együtt.

Az ösvény és a lépcső megújításának költsége közel 1,5 M Ft, a híd felújítása 1, 3 M Ft. Így az idei keretből fennmaradó összeget a városrész második helyen végzett javaslatára – a köztemető parkolójának parkosítására – fordítják.