2017. május 11., 13:33
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendrétől Szíriáig – restaurátorműhely, titkok nélkül címmel tartott előadást és beszélgetést Herceg Zsuzsanna restaurátor és műemlékvédelmi szakmérnök a Pest Megyei Könyvtárban, a Szentendre Szalon vendégeként május 10-én.

Az előadó tagja volt a szíriai-magyar régészeti missziónak 2009-2012 között, s az est nagy részében olyan csodálatos ókori romokról és emlékekről láthattunk vetített képes beszámolót, melyek napjainkra tragikus módon eltűntek – az ISIS zömmel porig rombolta őket –, többek közt Palmyra romvárosáról, vagy Aleppóról és műemlékeiről. Szó volt Margat váráról is, amely Krak des Chevaliers-vel együtt a legnagyobb keresztes erősség volt a középkorban, s melynek feltárásában, restaurálásban a magyar misszió oroszlánrészt vállalt.

Herceg Zsuzsanna betekintést engedett a restaurátorok izgalmas, nagy türelmet, kitartást és eredeti ötleteket igénylő munkájába. Megtudhattuk például, hogyan ragasszuk meg kedvenc vázánkat, ha eltörött, s hogyan lehet hű másolatot készíteni egy szétporladt római kori üvegpohár maradványairól.

A Szentendre Szalon legközelebb Balassa M. Iván Székelykapuk régen és ma című, egyedülálló könyvének bemutatójával várja vendégeit június 7-én, szerdán 18 órától  a PMK olvasótermében. A belépés ingyenes.