2022. június 2., 16:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az önkormányzat még várja a szülők válaszait, hogy legyen-e iskolabusz szolgáltatás városunkban, és ha igen, akkor milyen legyen az. Az önkormányzat a tankerülettel egyeztetve az iskolaigazgatókat kereste meg – arra kérve őket, hogy az osztályfőnökökön keresztül juttassák el az iskolabusszal kapcsolatos kérdőív online elérhetőségét a szülőknek. Az önkormányzat kéri azokat a szülőket, akik még nem töltötték ki a kérdőívet, hogy véleményükkel segítsék a felmérés eredményességét. Akihez esetleg nem jutott el az értesítés a felmérésről, az érdeklődjön gyermeke osztályfőnökénél. Az kérdőívek kitöltésének határidejét az önkormányzat június 12-ig meghosszabbította. 

Az önkormányzat minden eszközt megragad, hogy valamely módon csökkenteni tudja a nagy zsúfoltságot az utakon. Ennek egyik eszköze lehet – a Váci tankerülettel is egyetértésben – az iskolabusz szolgáltatás esetleges elindítása. Az önkormányzat jelenleg a szülői igényeket méri fel. 

Már sokan kitöltötték a kérdőívet, amit köszön az önkormányzat. Egyúttal arra kéri a még nem nyilatkozó szülőket, hogy a kérdőív kitöltésével ők is segítsék az igények felmérését. Arra kíváncsi a döntést előkészítő városvezetés, hogy hányan vennék igénybe az iskolabuszt, milyen útvonalakon és milyen menetrenddel közlekedjenek a járművek.

Az iskolabusz elindítása már csak azért is fontos lenne, mert ezzel az iskolák környékén csökkenne az autók száma, illetve a járművek által kibocsátott szennyezőanyagok mennyisége, a reggeli és délutáni időszakban kisebb lenne a zsúfoltság, ugyanakkor biztonságosabbá válna a gyermekek számára a közlekedés. Az egyéni mobilitási igény csökkenése a szülők számára is kedvező lehet, hiszen az iskolakezdéstől függetlenül szervezhetik egyéni programjaikat, illetve indulhatnak munkába.