Elindult a 16. komposztálási program! Az önkormányzat idén is ingyenesen biztosít 100 családnak egy-egy komposztládát. Az akcióhoz helyi intézmények és szentendrei állandó lakcímmel rendelkezők csatlakozhatnak.
Komposztálási programunk célja, hogy minél több konyhai és kerti szerves anyagot helyben tartsunk és hasznosítsunk. A ládák használatával jelentős hulladékcsökkenést érhetünk el, és e mellett értékes humuszhoz is juthatnak a családok. 2009-től kezdve évente 100-200 család vett részt a programban Szentendrén, és csaknem valamennyi helyi oktatási-nevelési intézmény, egyházközség is csatlakozott.
A programban maximum 100 szentendrei állandó lakcímmel rendelkező lakos vehet részt, akik a nyomtatvány beérkezésének sorrendjében kapnak visszaigazolást. Egy szentendrei ingatlan és állandó lakosa, családja csak egyszer vehet részt a programban. Jelenleg vállalkozások és kert nélküli ingatlanok nem regisztrálhatnak.
Pályázni a jelentkezési lap pontos és teljes kitöltésével, visszaküldésével lehet. Telefonos, illetve e-mail elérhetőség feltüntetése szükséges. Az Ügyfélszolgálati Irodán személyesen is kitölthető, illetve leadható a jelentkezési lap.
Amennyiben a létszámkeret a megjelölt határidő előtt betelik, a jelentkezési lehetőség lezárul. A sikerrel jelentkezőket értesítjük, az értesítésig türelmet kérünk. A ládák átadásának helyéről és idejéről e-mailen tájékoztatjuk a jelentkezőket.
A jelentkezési lapokat az Ügyfélszolgálati Irodára várjuk személyesen, postázva: 2000 Szentendre, Duna korzó 25. vagy e-mailen: ugyfelszolgalat@szentendre.hu
Visszaküldési határidő: 2024. december 1.
További információ: Városi Ügyfélszolgálat: 26/300-407, – A JELENTKEZÉSI LAP ide kattintva letölthető.
A jelentkezési lapokat az Ügyfélszolgálati Irodára várjuk személyesen, postázva: 2000 Szentendre, Dunakorzó 25. vagy e-mailen: ugyfelszolgalat@szentendre.hu.
MINDEN AMIT, A KOMPOSZTÁLSÁRÓL TUDNI ÉRDEMES
Komposztálás – hulladékból tápanyag
A háztartásokban és kertekben rengeteg zöldhulladék képződik, melyek komposztálhatók. A különböző szerves anyagok – pl. levágott fű, falevél, gallyak, növénynyesedékek, faforgács, faapríték stb. – termőfölddé alakíthatók. A komposztálás során a növények számára felvehető és hasznosítható tápanyagokat tartalmazó, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik, mely javítja a talaj szerkezetét és minőségét.
Mi a komposztálás?
A komposztálás egy biokémiai folyamat, melynek során különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák), illetve enzimek oxigén és hő segítségével lebontják a szerves anyagokat. Ez a jelenség megy végbe például a lehullott levelek lazább rétegeiben is, ahol még megfelelő az oxigénellátás.
Ha szeretnénk meggyorsítani ezt a folyamatot, a komposztálóba kerülő alapanyagokat aprítsuk össze. Ha egyenletes, jó minőségű komposztot szeretnénk, érdemes néhányszor megkevernünk a komposztban lévő anyagokat. Tavasztól őszig, amikor a legmegfelelőbbek a körülmények, akár 5-6 hónap alatt virágföld minőségű komposztunk keletkezhet.
Milyen előnyökkel jár a komposztálás?
– Kevesebb lesz a szemét és olcsóbb a kezelése
– A talaj minősége a komposzttal rendkívüli mértékben javítható
– A keletkezett komposztanyag fokozza a talaj aktivitását
– Javul a talaj tápanyag- , víz- , hő- és levegőgazdálkodása
– A komposztokban található hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést
– Nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben
– A talajszerkezet stabilitása nő, csökken a porosodás és az erózió veszélye
– Tápanyag-visszapótlásra, trágyázásra szintén kiválóan alkalmas
– Lassú a tápanyag-feltáródás, kicsi a kimosódás veszélye
– Nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, ezzel a levegőt sem szennyezi
– Kevésbé szennyezi környezetét, ésszerű, felelős, környezettudatos magatartást tanúsít!
Mi kerülhet a komposztálóba és mi nem?
Komposztálóba kerülhet | NEM kerülhet a komposztálóba |
Zöldségek, szárak, levelek (pl. krumplihéj, kukoricacsutka, paprikacsuma stb.) | Hőkezelt ételmaradékok, húsok, csontok |
Gyümölcsök, héjak, magok | Záptojás (fertőzést terjesztő legyek miatt) |
Nyers gabonák, lisztek (lejárt szavatosságú is) | Húsevő állatok ürüléke |
Olajos magvak, csonthéjak (penészes is) | Állati tetemek |
Kávé (zacc szűrőpapírral együtt), tea (filteres tea címke és zsinór nélkül), fűszer- és gyógynövények | Cigarettacsikk |
Tojáshéj (összetörve) | Festett, fehérített papírok (pl. újságpapír, italos karton, szalvéta stb.) |
Vágott virágok, szobanövények | Fémek, üvegek |
Festetlen, natúr papír (pl.: tojástartó, hullámpapír, WC-papír-guriga) | Műanyagok (pl. palackok, fóliák, zacskók) |
Haj, köröm, toll, szőr | Pelenka |
Növényevő állatok ürüléke (alommal együtt pl. forgács) | Gyógyszerek |
Lomb, levágott fű | Textíliák (általában vegyi festékekkel kezeltek) |
Gally, sövénynyesedék | Vegyszerek, gombaölőszerek, gyom- és rovarirtók |
Faforgács, szalma, faapríték, fahamu | egyéb veszélyes hulladékok (elemek, akkumulátorok, fénycsövek stb.) |
Jó komposztálást!
Várjuk jelentkezését!