2025. március 27., 18:55

Hagyományos húsvéti sütemények korszerűen címmel rendezték meg a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban a szentendrei nyugdíjasklubok sütiversenyét. A résztvevők ismert sütemények egészségesebb változatának elkészítésével indulhattak a versenyen.

Az Egészséges Városért Közalapítvány nevében Gerőcs Katalin elnök, Szentendre Város Önkormányzat képviseletében Magyar Judit alpolgármester invitálta a már hagyományosnak számító megmérettetésre a helyi idősek klubjait és a nemzetiségi önkormányzatok közösségeit. A megjelenteket Fülöp Zsolt polgármester köszöntötte.

A sütiversenyen három kategóriában (kelt formációk, aprósütemények, sós sütemények) indulhattak a csapatok. Kategóriánként legalább egy, de akar több süteménnyel is készülhettek. Fontos feltétel volt, hogy a sütemények csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. A hagyományos receptek megadása mellett a felhívásban azt is kérték a versenyzőktől, hogy jelezzék, miben áll a módosított recept változtatása, mi az, amitől egészségesebb lett a végeredmény. Változott-e az összetevők – liszt, cukor, töltelékanyag – aránya, hogyan módosítottak az alapanyagokon (növényi eredetű zsiradék, kevesebb só használata, üres kalóriák csökkentése)? A felhívás és a zsűrizés szempontjait Miháldy Kinga, az Egészséges Városért Közalapítvány dietetikusa állította össze.

A felhívásra három csapat jelentkezett számtalan egészséges finomsággal mindhárom kategóriában: a Kossuth Nyugdíjas Klub, a Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Baráti Társaság és a Kék Duna Nyugdíjas Klub.

Az egybegyűltek számára a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékei és tanára, Dömény Krisztián adott népzenei műsort.

Amíg a zsűri szemrevételezte a tálakat és kóstolta a süteményeket, a csapatok Gerőcs Katalin előadását hallgatták meg az időskori egészségmegőrzésről.

A programot az eredményhirdetés zárta. A zsűri a receptek egészségesebb átirata mellett a tálalást, az ízeket és a kreativitást díjazta.

A kelt formációk kategóriájában a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub húsvéti fonott kalácsa nyerte el az első helyet. Az aprósütemények kategória győztese a Kék Duna Nyugdíjas Klub fatörzs sütije lett. A sós sütemények kategóriában a Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Baráti Társaság nyert a sós sokmagvas sörös ropogóssal. Szintén ők kapták a zsűri különdíját a “sárgarépás diós muffin citromkrémmel” nevű kreációra.

A díjazottak számára a V8 Uszoda öt fürdőbelépőt, a Leányfalu Termálfürdő öt fürdőbelépőt és 8.000 Ft értékben büféutalványt biztosított, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tankonyhai foglalkozással járult hozzá a díjakhoz. Valamennyi versenyző megkapta az Egészséges Városért Közalapítvány alapanyagcsomagját és az Eredeti Ziegler Ostya Kft. ajándékcsomagját.

Köszönet a támogatóknak! Gratulálunk a résztvevőknek!