2022. november 3., 13:54
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

November 23-án Dr. Bittner Nóra Ph.D. MBA. egyetemi docens, pulmonológus, onkológus, klinikai farmakológus, az Uzsoki Utcai Kórház Onkoradiológia osztályvezető főorvosával folytatódik az egészségmegőrző klubbal közös előadás-sorozat, amelynek témája a daganatos betegségek és a genetika kapcsolata.

„A rosszindulatú daganatok a szív és érrendszeri megbetegedések után a leggyakoribb betegségek. Míg kb 30-50 évvel ezelőtt leginkább az időskor betegsége volt, sajnos napjainkban a 30-50- éves  korosztályt is eléri. Éppen ezért kezdett a kutatások középpontjába kerülni. Mi lehet a kiváltó ok?
Azt már jó ideje tudjuk, hogy a rosszindulatú daganatok kialakulásának külső és belső tényezői vannak. A külső tényezők azok a környezeti és életmódbeli hatások, amelyekre talán ráhatásunk is van. A  belső tényezőket jelentik a genetikai tulajdonságaink, amiknek egy része örökölhető is. Nem csak a hajszínünket, alkatunkat örököljük felmenőinktől, de a betegségekre való hajlamainkat is. 
Ezt kezdték kutatni a daganatok esetében is. leginkább az emlő, béldaganatok esetében igazoltak öröklődő összefüggéseket, de a daganatterápiákban egyéb, a betegben kialakult genetikai eltérésre ható terápiákat, gyógyszereket is tudunk alkalmazni. Ezeket hívjuk személyre szabott terápiának. ezekről fogok bővebben beszélni.”
Dr. Bittner Nóra

A Hetedhét Praxisközösség szentendrei és budakalászi háziorvosok szakmai együttműködése, amelynek célja különféle megelőző programok és többletszolgáltatások biztosítása a praxisközösség pácienseinek az alábbi háziorvosok részvételével: dr. Gombás Katalin, dr. Szente Szilvia, dr. Debreceni Rita, és dr. Hasitz Ágnes Szentendréről, valamint dr. Rácz Katalin, dr. Tóth-Domán Judit, dr. Hoffer Gábor, dr. Pető István Budakalászról.

Az előadás ingyenes, regisztrálni nem kötelező, de a szervezők kérik, hogy a könnyebb tervezés érdekében az alábbi linken regisztráljanak az érdeklődők: https://forms.gle/zwYWSTJ6C4X9hfLB9

Időpont: 2022. november 23. (szerda), 18:00
Az előadás/beszélgetés helyszíne: a Városháza díszterme (Városház tér 3., I. emelet)

(A termet csak temperálják, ezért érdemes melegen öltözni)

Borítókép: Pixabay