2020. február 20., 12:47

2020. május 10-én halad át Szentendrén a Giro d’Italia kerékpáros körverseny mezőnye. A rangos nemzetközi versenyt kísérőrendezvényekkel, helyi attrakciókkal fogadja a város. Ezekről, valamint a kapcsolódó útlezárásokról tartott tájékoztatót február 19-én a Nemzeti Sportügynökség és az önkormányzat Szentendrén a Városházán helyi vállalkozók részvételével.

2020. május 9. és 11. között, 22 csapatban 176 kerékpáros indul a kerékpáros körverseny hazai szakaszain. Szentendrét a második, Budapestről Győrbe tartó szakasz érinti május 10-én. Az erről szóló sajtótájékoztatón a Nemzeti Sportügynökség képviselőit, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a honvédség képviselőit, a meghívott kereskedőket, vállalkozókat és érdeklődőket Pilis Dániel alpolgármester köszöntötte.

Sió Zoltán, a Giro Hungary 2020 projektvezetője a Giro d’Italia jelentőségéről beszélt: a világ egyik legrangosabb sporteseménye, a második legnagyobb kerékpáros körverseny, a top 10 sportesemény egyike rajtol májusban hazánkban. Mint mondta, a három hazai szakasz egy 400 kilométeres országimázs, egy 400 km-es mozgó képeslap Magyarországról, mellyel megmutathatjuk, hogyan viszonyulunk egy sportrendezvényhez, kultúránkat, gasztronómiánkat, Szentendre a művészetét. Cél a szemléletformálás, és, hogy a hazai kerékpársportnak lendületet adjanak.

“Szemléletformáló ereje van a Giro d’Italiának. Olyan fontos kérdésekre hívhatjuk fel a figyelmet, mint a kerékpáros kultúra fejlesztése, hogyan éljen együtt a kerékpáros és a többi, közlekedésben részt vevő szereplő, hogyan fejlődhet a hajdanán komoly sikerekkel rendelkező hazai kerékpáros sport.”

Sió Zoltán szerint a Giro abban különbözik a többi nagy világversenytől, hogy közel engedi magához az embereket, arról szól, hogy a sport, a sportoló közel kerüljön a nézőkhöz. A verseny emellett egy hatalmas fesztivál, páratlan reklámértékkel az érintett települések számára.

“Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az első három szakasz innen rajtol, a magyar kormány megvásárolta ennek a jogát, nekünk, az összes településnek, aki ezen részt vesz, egyszerűen csak élni kell a lehetőséggel.”

Kamuti Balázs, a Giro Hungary 2020 útvonal koordinátora a kormány által egy éve alapított Nemzeti Sportügynökséget mutatta be. Évről évre egyre több nagy sporteseményt szervez Magyarország, a cél, hogy ezek lebonyolítása professzionális legyen. Az eltelt egy évben 7 világeseményt szerveztek meg. A Giro különbözik ezektől, mert a legtöbb egy zárt térben, uszodában, stadionban zajlott. A Giro egy országos összefogást jelent, az olasz szervezőbizottság támogatása mellett szükséges a 64 érintett hazai település összefogása.

Kamuti Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a kerékpársport a focihoz hasonló hatalmas szurkolói bázissal bír. A versenyeket nagy rajongótábor kíséri, sokan biciklivel is mennek a versenyt nézni, ami után kerékpáros turistákként járják be az országot. 

“A kerékpáros turista nagyon jó turista, környezettudatos, nem szennyezi a levegőt, bringával megy, lassan megy át a városon, sok helyen megáll, a biciklire kevés holmi fér, keveset visz magával, helyben fogyaszt és vásárol.”

Mint mondta, a versenyzők pár perc alatt haladnak át a városon, ám az egész esemény a megelőző reklámkaravánokkal, a kísérőkkel és kísérőrendezvényekkel egy hatalmas show, amire a városok hagyományosan készülnek, feldíszítik a várost a Giro színével. Összességében minden helyszínen egy egész napos fesztivált, országosan 3 napos eseménysort jelent.

A Girón igazi világsztárok indulnak, közösségi oldalaikon milliós követőtáborral, ami nagy reklámlehetőség a településeknek. Magyarországra például jó eséllyel érkeznek nagy számban a szlovák világbajnok Peter Sagan rajongói.

Szilasi László, a Giro Hungary 2020 sportszakmai vezetője arról beszélt, hogy a több mint százéves verseny utolsó másfél évtizedében már kétévente rajtol külföldről, a rajt jogát megszerezni azonban hosszú várólistáról lehet. Magyarországnak szerencsével, egy visszamondás miatt sikerült. A Giro eddig egyetlen magyar indulója Bodrogi László volt 2007-ben. Ma 3 olyan magyar profi kerékpáros van, aki olyan csapatban versenyzik, mely csapat részt vesz a Girón. 2020-ban egy, esetleg két magyar esélyessel számolhat az ország. 

Szilasi László hangsúlyozta: a Giro helybe hozza a médiát, bemutatja a természeti és épített értékeket. Naponta több millió néző fogja látni a helyszíneket. Ír mérleg szerint a néhány éve rendezett Giro-rajt összesen 227 ezer vendégéjszakát eredményezett, minden befektetett font 2,45 fontot hozott, hasonló megtérüléssel lehet számolni – mondta a sportszakmai vezető.

Gősi Krisztina, a Giro Hungary 2020 rendezvény menedzsere elmondta: a mezőnyt felvezető zenés-táncos szórakoztató karaván az útvonal egyes helyszínein lelassít vagy meg is áll rövid időre, a szponzorok performanszokkal készülnek, ez egy márkamegjelenési, üzleti lehetőség. Nemzetközi és helyi szponzorok is vannak, a szervezők várják a további érdeklődőket is, akiknek a Giro megjelenést biztosít kommunikációs felületein. Az verseny Magyarországon három nap alatt háromszor 5 óra élő közvetítést jelent, amit sok millió néző követ. A mezőnyt folyamatosan két helikopter kíséri, az élő közvetítésekben megjelennek a városok, a dekorálásban várják a helyi ötleteket. A versenyt 2000 akkreditált újságíró követi, a nagy rajtok jelentősége kiemelt, Magyarországra 1200-1500 újságírót várnak. A közösségi oldalakon milliós tábor követi a versenyt.

“Lássuk rózsaszínben a világot!” “Think Pink!”

A közösségi oldalakon használatos hashtagek: #Giro Hungary 2020, #GIRO, #lendületben.

Pilis Dániel, Szentendre alpolgármestere a tájékoztató zárásaként elmondta: Szentendre sportegyesületeket, iskolákat bevonva előrendezvényekkel készül a versenyre, Girora hangoló címmel. Április 4-én Bringázz velünk a Belvárosban! címmel kb. 6 km-es kerékpározást hirdet a város, április 18-án Mini Giro kicsiknek – akadálypálya a Külső Kálvária úton 4-10 évesek számára, május 2-án Csapatban labdával címmel családi ügyességi labdajáték lesz a Kőzúzó utcai focipályán.

Az alpolgármester közölte: a verseny idejére szurkolói zónát alakít ki a város, ami közvetlen kapcsolatot biztosít a nézőknek a versennyel, a Postás strandon nemzetközi gasztronómiai különlegességek várják a közönséget, az iskolák számára pedig pályázatot írnak ki attrakciókra. 

Az önkormányzat várja az ötleteket és a csatlakozni kívánó vállalkozókat a regisztrációs e-mail címen:  giro2020@ph.szentendre.hu. 

A Giro 2020 magyarországi szakaszai:

  • 2020.05.09., 1. szakasz, Budapest: egyenként indítják a versenyzőket a 8,3 km-es időfutamon a Hősök teréről az Andrássy úton és a Lánchídon át a Várba.
  • 2020.05.10., 2. szakasz, Budapest – Győr: Budapest – Szentendre – Esztergom – Tata – Pannonhalma – Győr.
  • 2020.05.11., 3. szakasz: Székesfehérvár – Veszprém – Balatonfüred – Tihany – Zalakaros – Nagykanizsa.

A Giro d’Italia hazai szakaszainak pontos útvonala a nagy rajt (Grande Partenza) hivatalos honlapján megtalálható. A második, szentendrei szakasz útvonala ide kattintva érhető el.

Forgalmi változások Szentendrén 2020. május 10-én 

A mezőny az Árpád hídon át éri el Budát és a 11-es sz. főúton érkezik Szentendrére, a városon belül a 11-es út – Sztaravodai úton halad. Az útvonalat a rendőrség és a polgárőrség élőerővel biztosítja.

Tervezett útzár 2020.05.10. 10:00-14:00 óráig.
Tervezett áteresztő pont: a Szentlászló útnál.

Az útzár a gépjárművekre vonatkozik, a gyalogos- és kerékpárosforgalmat csak a reklámkaraván érkezése előtt fél órával korlátozzák. A forgalomirányítási terv még készül, az áteresztőpontokról a város tárgyal a rendőrséggel, a Szentlászlói útnál biztosan lesz.

A mezőny áthaladása a városon körülbelül 7 perc lesz, a versenyzőket 25-30 gépjárműből álló reklámkaraván előzi meg és a csapatok autói, valamint mentők kísérik, mintegy 60 gépjárművel. Közvetlenül a mezőny előtt egy autó terel le mindenkit az útról.

A versenyről, a kísérőrendezvényekről és a forgalmi változásokról folyamatos tájékoztatást ad az önkormányzat médiafelületein, plakátokon és szóróanyagokon.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 01

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 01

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.